Читај ми!

Vesić o ceni spomenika Stefanu Nemanji: Objavićemo cenu uskoro, čim dobijemo pristanak autora

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za RTS da je zahtev vajara spomenika Stefanu Nemanji bio takav da se cena spomenika ne otkriva dok radovi ne budu gotovi. Kaže da ne vidi razlog da ta cena nakon dobijanja odobrenja ne bude objavljenja. Najavljuje da će na Savskom trgu biti urađena i rekonstrukcija zgrade Pošte i da će toj zgradi biti vraćena predratna Korunovićeva fasada.

Goran Vesić je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, izjavio da je urađen ceo kompleks i ceo Savski trg.

"Nešto slično se događalo 1882. godine kada je podignut spomenik knezu Mihailu. Kada je počeo da se uređuje čitav prostor oko samog spomenika", naveo je Vesić.

Podseća da je trg bio predmet posebnog međunarodnog konkursa na kom su dobile arhitekte iz Španije koje su napravile trg, a zatim su vajari predlagali rešenje spomenika.

"Urađena je kompletna nova kanalizaciona crpna stanica. To su bili i infrastrukturni radovi, uređenje trga, podizanje spomenika, restauracija jednog spomenika kulture i sve je to trebalo uklopiti", dodaje Vesić.

Nova crpna stanica, navodi, počela je sa radom, ali je sa propisima neophodno da prođe još mesec dana da bude u probnom radu, nakon čega će se kaže, srušiti stara crpna stanica.

Za oko dva i po do tri meseca će, kaže, biti uspostavljen tramvajski saobraćaj ponovo iz Savske porema Nemanjinoj.

Navodi da je konkurs za spomenik bio dvostepeni.

"Komisija je u prvom stepenu izabrala pet rešenja i davala svoje sugestije. Jedna od sugestija je da umesto krsta Stefan Nemanja u ruci drži mač, jer je mač simbol nastanka države. I u konkursnoj dokumentaciji traženo je od vajara da prikažu Stefana Nemanju u zrelim godinama kao vladara, a ne kao monaha. U skladu sa sugestijama komisije vajar je izmenio svoje rešenje, pa se u svim kasnijim rešenjima pojavljuje mač, što mislim da je primerenije", kazao je Vesić.

Na pitanje zašto je cena spomenika tajna, navodi da to nije ništa misteriozno i da je zahtev vajara bio takav da se cena spomenika ne objavljuje do završetka radova.

"Zahtev vajara je bio takav, kada dobijemo odobrenje, a ja ne vidim razlog da ga ne dobijemo, cena će biti objavljena", kaže Vesić.

Ističe da je to urađeno po zakonu, inače ne bi moglo da bude urađeno.

"Ne mislite valjda da bi Vlada Srbije donela odluku koja je suprotna zakonu. Ne vidim razloga da posle završetka spomenika i dobijanja dozvole od vajara ta cena ne bude objavljena, jer je tako u ugovoru koji imamo sa njim", napominje Vesić.

Pošta će, kaže biti iseljena, jer sa odlaskom Železničke stanice, ta pošta, smatra, nema smisla.

"Vratiće se ona Korunovićeva fasada, predratna koja je oljuštena posle 1945. godine, jer je ta zgrada bila oštećena u bombradovanju i nikada nisu vratili tu fasadu", kaže Vesić.

Ističe da se kreće u rekonstrukciju Karađorđeve ulice od trga do Brankovog mosta, radi se ulica Milovana Milovanovića, radiće se rekonstrukciju Kraljevića Marka, sledeće godine Lička, Koče Popovića i Gavrila Principa.

"Videćete kako se ovaj grad razvija", napominje Vesić.

Kaže da će problem parkiranja u to delu grada biti rešen kada se ispod Finansijskog parka izgradi garaža.

 

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво