Читај ми!

Meštanin Kršne kod Kraljeva ne čeka da mu drugi očiste sneg

Vejavica je uglavnom loša vest za planinska sela. Dok mnogi čekaju na putare da pročiste puteve do njihovih domova, meštanin Kršne na planini Troglav kod Kraljeva svake godine očisti put od Ibarske magistrale do svog doma na 600 metara nadmorske visine.

Od Bogutovca tri kilometra uspona makadamskim putem vodi do porodice Banjanac. I ove godine put do Kršne na Troglavu je očišćen.

Ipak, to nisu uradili putari, već porodica Zdravka Banjanca, čije je domaćinstvo donedavno bilo jedino u Kršni. Poslednjih dvadeset godina, Zdravko je čistio put sa sinom Zoranom, a sada su i unuci stasali da pomognu.

"Za sve što treba čoveku za život mora da radi, da se snalaziš kako znaš i umeš, nema čekanja pomoći ni od koga. To je bilo nekad kad je ovde bilo ko zna koliko kuća, sad nema nikog tu da živi, nema ništa, sve to otišlo", kaže Zdravko Banjanac iz Kršne.

Sa traktorom i opremom zimu dočekuju sigurniji, a sećaju se i težih vremena.

"Nije imao raonik, mučio se, na raznorazne načine se snalazio, vukao ponešto tako da bi se napravila neka prtina. A sada imamo raonik i sada je mnogo lakše i jednostavnije", priča Zoran Banjanac iz Bogutovca.

"Ima rakije da se neka popije i dobro je" 

Tridesetak grla stoke i živina sprečavaju Zdravka i njegovu suprugu Milunku da bar prezime kod sina.

"Teško je ako je neko od nas bolestan, tad je teško. Inače ovako kad možemo oboje da radimo, deca dolaze svaki dan, unučići", ističe Milunka Banjanac iz Kršne.

Zdravko kaže da u Kršni nije najgore.

"Spremi drva dosta, da ima rakije da se neka popije, hladna, vruća, i dobro je, šta fali, ništa. Ima još gore nego što je ovde u Kršni", priča Banjac.

Posle kraćeg odmora, mehanizacija se ponovo priprema. Zbog nekoliko centimetara novog snega na putu, zimska služba iz Kršne ponovo će na teren.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи