Читај ми!

Protest frilensera protiv retroaktivne naplate poreza, Vlada ih pozvala na pregovore

Članovi Udruženja radnika na internetu organizovali su protest ispred Doma Narodne skupštine i ponovili zahtev da nadležni obustave naplatu poreza na zarade frilensera retroaktivno za poslednjih pet godina.

Frilenseri su zatražili pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu.

U toku protesta, kako je naveo predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar, pozvao ih je šef kabineta premijerke Ane Brnabić da u ponedeljak dođu na pregovore u Vladu.

Miran Pogačar je rekao novinarima da su frilenseri saglasni da porez treba da se plaća, ali da naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno. 

"Kada stupi novi zakon na snagu tada se definiše, da svima budu u ovoj zemlji jasna naša prava i obaveze. Od tada treba da krene i naplata. To nije urađeno poslednjih 20 godina, samim tim ne treba ni država da traži od nas ono što nije uspela da organizuje i uradi", istakao je Pogačar.

Saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića bio je obustavljen zbog portesta, a okupljeni su nosili transparente, na kojima je, između ostalog, pisalo "Ne uništavajte frilensere" i "Prvo zakon, onda porez".

Nakon obraćanja na Trgu Nikole Pašića, okupljeni su krenuli u šetnju do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a najavljeno je da će otići i do Slavije.

Na početku protesta minutom ćutanja odali su poštu pre tri godine ubijenom Oliveru Ivanoviću i lekarima koji su izgubli život u borbi protiv koronavirusa.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво