Читај ми!

Три године од убиства Оливера Ивановића

Навршава се трећа годишњица од убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића. Још није утврђено ко су налогодавци и починиоци овог злочина.

Oливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици.

Довезен је у болницу у бесвесном стању. Лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама. Обдукциони налаз је тада показао да је убијен са шест метака. 

Убице и налогодавци тог атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није желела да одговара на упите наших државних органа у вези са истрагом и доказима.

Тужилаштво у Приштини је подигло нову, трећу оптужницу, пошто је Апелациони суд у Приштини 25. септембра прошле године по жалби одбране оптужених предмет убиства Оливера Ивановића вратио на почетак процеса. 

У процесу који се води пред косовским Специјалним судом, оптужено је шесторо Срба – Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић, Жарко Јовановић, Драгиша Марковић, Раде Басара.

У Храму Светог Саве у Београду служен је помен Оливеру Ивановићу, који је почео тачно у 8.15, симболично у време када је пре три године у Косовској Митровици убијен. Помену присуствовала премијерка Ана Брнабић, која је поручила да се Влада Србије неће смирити док се не истражи тај ужасан злочин.

Чланови породице, сарадници, пријатељи и суграђани Оливера Ивановића окупили су се у Косовској Митровици и паљењем свећа обележили три године од његовог убиства, поручивши да очекују откривање налогодаваца и починиоца. 

Оптужбе за ратни злочин

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво