Čitaj mi!

Protest ispred SANU, apel akademicima za smenu predsednika Kostića

Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti održan je protest protiv, koji je kako je navedeno u pozivu za njegovo održavanje, "antiustavnih istupanja" predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu i Metohiji i upućen apel akademicima da se pokrenu inicijative za njegovu smenu.

Kostiću se zamera što je gostujući u televizijskoj emisiji Njuzmaks adrie, u kojoj ga je voditeljka podsetila na njegovu izjavu iz 2015 - da Kosovo i Metohija nisu ni defakto ni dejure u sastavu Srbije i da bi to neko trebalo da saopšti narodu, rekao da "niko u ovom narodu, pa čak ni crkva, nema tapiju nad istinom kada su Kosovo i Metohija u pitanju" te da "status kvo (za KiM) ne postoji".

Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a njima su se obratili nezavisni narodni poslanik i bivši član SPAS-a Vladan Glišić, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković, student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković i koji su i organizivali ovaj protest.

Glišić je kazao da Kostić po vokaciji ne može da ne zna šta je "defakto" i "dejure" te upitao po kom poretku Kosovo dejure nije deo Srbije.

"Izjave Kostića su intelektualno nepristojne i neodgovorne", rekao je nezavisni poslanik, uz konstataciju da dodao da bi ostali akademici trebalo da se "probude" i da se "sete" da im jedan čovek urušava autoritet i ugled.

Da je izjava Kostića "opasna" i "štetna", smatra i student Nemanja Vučković, koji je upitao predsednika SANU zašto svoj stav nije formulisao u saglasju sa crkvenim velikodostojnicima.

"Imamo stav iguman manastira Visoki Dečani da je reč o pogrešnoj i štetnoj izjavi Kostića koja ruši nade Srba na KiM. Akademik Kostić kada nastupa, nastupa u ime Akademije. Poručujemo mu da nećemo dozvoliti da se Ustav Srbije gazi.", rekao je Vučković, koji je osudio i, kako kaže, delimičnu podršku koju je Kostiću dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Đurković je apostrofirao činjenicu da je posredi prvi put u istoriji "da srpski narod dolazi da protestuje protiv svoje akademije i njenog čelnika".

"Kako je moguće da predsednik SANU javno krši Ustav i zagovara kršenje Ustava, najvišeg pravnog akta zemlje. Ustav ga obavezuje isto kao i nas. Kako država može da toleriše instituciju koja radi protiv interesa države u smislu očuvanja integriteta i dostojanstva. Izjavi Kostića su se ponajviše obradovali u Tirani i Prištini", upozorio je Đurković.

On je ostale akademike i srpske intelektualce pozvao da se oglase i da se vidi "da li je to i njihov stav", istakavši da su se do sada usprotivili samo akademici Predrag Piper, Danilo Basta i Časlav Ocić.

Protest je otpočeo minutom ćutanja u znak sećanja na ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića, koji je ubijen na današnji dan pre tri godine, a iznad govornika na platou ispred Akademije stajale su spojene aktuelna srpska državna i stara crnogorska zastava - trobojka, jedna do druge.

Na skupu su viđeni i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika i lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">