Čitaj mi!

Oprema za brže otklanjanje posledica poplava stigla u srpske sredine

Talas poplava koje su pogodile Kosovo i Metohiju u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja.

Prethodnih dana izlile su se Sitnica, Lab, Binačka Morava, Ibar, Drenica, ali i drugi potoci i rečice.

U porodicama čija su domaćinstva i kuće potopljene kažu da im je uginula stoka i živina, uništena letina, zasadi, da su stradali podovi, nameštaj, električni uređaji u stambenim objektima, uništeno sve što su godinama stvarali i u šta su ulagali.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju pored najavljene materijalne pomoći oštećenim domaćinstvima, dopremili su u centralni deo Kosova i opremu za isušavanje stambenih objekata, kako bi se porodice u njih što pre vratile.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov navela je da je dopremljeno 18 sušača, četiri crpne pumpe i dva agregata.

Najavila je da treba da stigne 200 kilograma hlora i 500 litara alkohola.

Prethodnih dana Kanclelarija je ugroženim domaćinstvima dopremila pakete hrane i vode, kao I higijenskih sredstava.

Miladinov je dodala da su stručnjaci Instituta "Batut" I Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici na terenu uzeli uzorke vode radi ispitivanja ispravnosti nakon poplava. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">