Читај ми!

Gujon za RTS: Siguran sam da ćemo zajedno prevazići situaciju nakon zemljotresa u Hrvatskoj

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, koji je od juče u poseti Hrvatskoj kaže za RTS da je u kontaktu sa ljudima na terenu u toj zemlji nakon razornog zemljotresa i da je siguran da će se trenutna situacija prevazići.

Arno Gujon je rekao da je u Dalju obišao rodnu kuću Milutina Milankovića, a zatim i selo Trpinje.

"To je jedno malo srpsko selo. Tamo smo se susreli sa porodicom Milanković, kao i sa bakom Milicom Osić i njenim sinom. Razgovarali smo o tome kakva je bila situacija u Hrvatskoj davno, pre i posle rata. Možemo da kroz te razgovore sagledamo njihove živote, probleme i nadanja. Ono što me raduje da kod njih, kao i kod kosovskih Srba može da se prepozna radost življenja, energiju i pozitivnost. Oni ne odustaju uprkos problemima, svoji su na svome i nameravaju da tu ostanu u miru i blagostanju", naveo je Gujon.

Prema njegovim rečima, najveći izazovi za naše ljude u Hrvatskoj su decenijski - diskriminacija, neizjednačen sistem učenja srpskog jezika u celoj Hrvatskoj.

"Ove godine nas očekuje popis stanovništva i tiče se direktno prava Srba u Hrvatskoj. Nije isto ako nas ima 180.000 ili 80.000. Ne bih mogao da ne spomenem i jedan od najvećih izazova za sve građane u Hrvatskoj, a to je humanitarna katastrofa zbog zemljotres koji je pogodio sva mesta oko Gline", kazao je Gujon.

Navodi da se prati situaciju na terenu.

"U kontaktu smo sa našim ljudima, sa crkvom, građanima i svi zajedno ćemo uspeti da prevaziđemo tu trenutnu situaciju koja je svakako teška", istakao je Gujon.

 

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се