Читај ми!

Nulta toleranciju za nasilje, neophodan zajednički rad različitih institucija

Država će imati nultu toleranciju za nasilje u porodici, poruka je sa prvog sastanka Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2020–2025. Ocenjeno je i da je izuzetno važno da sve državne institucije zajedno rade kako bismo se izborili protiv nasilja.

Više od 300 žena ubijeno je u porodičnom nasilju u prethodnih devet godina – iza njih ostala su tačno 432 deteta. Samo ove godine ubijeno je 26 žena zbog čega je neophodan kako zajednički rad različitih institucija, tako i edukacija, poručuju nadležni.

"Svaki četvrti muškarac i svaka deseta devojka smatraju da je u redu ponekad dobiti neki šamar. Neophodno je edukovati žene i devojčice, ali isto toliko i raditi sa muškarcima", navodi Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Tokom 2019. godine pravosudni organi osudili su 1.310 osoba za nasilje u porodici. U Ministarstvu pravde pozivaju medije da prate do kraja takve postupke.

"Svaka osuda lica koja su oglašena krivim za krivično delo nasilje u porodici ima za cilj i generalnu prevenciju, odnosno poruku širem auditorijumu da je određeno ponašanje kažnjivo", kazala je ministarka pravde Maja Popović dodajući da bi mediji objavljivanjem sankcija koje se izriču pomogli da se pošalje jasna poruka da u Srbiji nema tolerancije prema nasilju nad ženama.

Tolerancije za nasilje neće biti ni u policiji, ali ni podsmeha žrtvama.

"Da se nijedan policajac neće smejati žrtvi ili muški udariti po ramenu nasilnika i reći – dobro, zaslužila je. Nikad se to neće desiti, to vam garantujem", kazao je ministar policije Aleksandar Vulin.

"Ne moraš da budeš nasilnik, možeš i da ne budeš nasilnik i svaka lista za opravdanje nasilja je potpuno prazna", kaže Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Strategija sama po sebi neće rešiti problem, poručuju nadležni. Njen cilj je generalno osnaživanje žena u Srbiji.

"Srbija ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja i poruka koju ćemo iznova da širimo je da nijedna žena ne sme i ne treba da trpi nasilje, da imaju kome da se obrate, da je njihova država uz njih", ukazuje ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Svakodnevno 137 žena širom sveta ubije partner ili član porodice, podaci su Ujedinjenih nacija. Od izbijanja pandemije, beleži se i porast broja slučajeva porodičnog nasilja.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара