Čitaj mi!

Sneg zavejao puteve na Pešteri, oborio dalekovode na Rudnu - u požeškom kraju 1.500 domaćinstava bez struje

Jutros je ka svim selima na Pešterskoj visoravni upućeno je 15 mašina za čišćenje snega, bez obzira da li je put neprohodan ili ne, kaže za RTS predsednik opštine Sjenica Munib Mujdagić. Bez struje je oko 1.500 domaćinstava u požeškom kraju. Struja je stigla u centar Rudna, dok su zaseoci i dalje više u mraku nego što imaju struju. U međuvremenu je propušten napon u 14 časova za Deviće, Ostatiju i Koritnik.

Munib Mijdagić navodi da je na pojedinim delovima Pešteri napadalo i do 30 centimetara snežnog pokrivača, ali da će do kraja dana svi putevi biti prohodni.

Neprohodni su putevi od Karajukića bunari ka Boljarama i Crvskom.

Podseća da Opština Sjenica održava više od 700 kilometara puteva koji vode ka udaljenim Pešterskim selima. Magistralni i regionalni putni pravci su prohodni.

Trenutno su bez struje meštani sela Bare, Gonje i Šare pa je bez struje oko 800 ljudi, a u Sjenici nema jedne faze.

Ekipe Elektrodistribucije su na terenu pa se očekuje da kvar bude otklonjen tokom dana.

Sneg koji je juče padao uzrokovao je kvarove na elektromreži u požeškom kraju. Bez struje je trenutno oko 1.500 domaćinstava, a među najtežim kvarovima je vod u Jelen Dolu.

Ekipe su na terenu bile i tokom cele noći, a tokom dana se očekuje normalizacija u isporuci električne energije.

Putari su tokom noći radili na čišćenju putne mreže, pa su svi putevi prohodni.

Sneg i drveće obarali dalekovode na Rudnu

Pod pritiskom teškog i mokrog snega lomile su se grane drveća, padale i kidale dalekovode. Na Rudnu visina snežnog pokrivača je 20 centimetara.

Kompletno seosko područje je imalo probleme sa električnom energijom, ali je struja stigla u centar Rudna, dok su zaseoci i dalje više u mraku nego što imaju struju, javlja dopisnik RTS-a.

Monterske ekipe rade bez prestanka i otklanjaju kvarove na dalekovodima koje sneg obara na Rudnu.

"Zbog vlažnog snega i padanja drveća, kidani su dalekovodi. Svim raspoloživim snagama pokušavamo da osposobimo seoske dalekovode. Tri ekipe su od juče u 10 sati neprekidno na terenu, ali se u pojedina sela i zaseoke Rudna vraćamo ponovo jer je mreža razuđena, stabla obaraju dalekovode na drugom kraju visoravni", rekao je za RTS Nego Nešović iz ED Kraljevo.

Nešović kaže da u pojedinim zaseocima struja i dalje povremeno nestaje, ali veruje da će uspeti da do večeras normalizuju snabdevanje električnom energijom na Rudnu.

Saobraćaj se na Rudnu za sada odvija bez problema.

"Radnici Preduzeća za puteve neprekidno čiste, nismo zavejani. Problem su nam telefonske i internet veze. Struja malo po malo nestane, ali ovo je za montere ED jako težak teren jer je ogromno područje, drveće obori novi dalekovod", kaže za RTS Slađa Milikić sa Rudna.

Radnicima Elektrodistribucije pomažu i putari, uklanjaju drveće sa kolovoza, seoskih puteva.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">