Читај ми!

Preminuo akademik i bivši diplomata Ninoslav Stojadinović

Redovni član SANU Ninoslav Stojadinović – predsednik Ogranka SANU u Nišu i bivši poslanik i diplomata – preminuo je u 71. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

SANU ističe da je Stojadinović ostavio izuzetan trag u oblasti mikroelektronike i nanoelektronike i nemerljiv doprinos konstituisanju i sveukupnom radu Ogranka SANU u Nišu.

Naučni rad i aktivnost akademika Stojadinovića u velikoj meri su vezani za Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, na kojem je najpre diplomirao, magistrirao i doktorirao, a potom bio redovni profesor (od 1991), dekan (1989‒1994) i šef Katedre za mikroelektroniku (1985‒2005).

Zahvaljujući višegodišnjem angažovanju akademika Stojadinovića u organizaciji međunarodne konferencije o mikroelektronici - MIEL, ova značajna konferencija postala je jedan od najznačajnijih naučnih skupova iz te oblasti u Evropi i našla se na listi IEEE konferencija.

Bio je član komisija za izbor nastavnika i odbranu doktorskih disertacija na više svetskih univerziteta, gostujući profesor na u Austriji, SAD, Poljskoj.

Bio je i član Ekspertske komisije EU za program EC FP7, te konsultant Naučne fondacije Vlade Tajvana.

Naučni radovi akademika Ninoslava Stojadinovića citirani su više od 530 puta u publikacijama drugih autora od međunarodnog značaja. Na osnovu njegovih fundamentalnih i primenjenih istraživanja do sada je realizovan niz tehnoloških rešenja, od kojih je šest primenjeno u poluprovodničkoj industriji kod nas i u svetu.

Uređivao je naučne časopise i bio je član brojnih međunarodnih stručnih organizacija.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Bio je prvi predsednik Ogranka SANU u Nišu i tu dužnost je obavljao od 2016. godine, a za to vreme je u Ogranku priređeno više od 250 programskih aktivnosti.

Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije (1997-2000), poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbija i
Crna Gora, i njen predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (2004-2006), potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2014-2016).

Bio je ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj (2005-2011) i Bosni i Hercegovini (2011-2013).

Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj predani rad.

"Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, grad Niš i sveukupnu srpsku nauku", ističe SANU.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво