Читај ми!

Brašno od dunja, aćeto od maline – pet žena iz Kosjerića osnovalo zadrugu i prave vrhunske proizvode

Pre godinu dana, pet žena iz Kosjerića osnovalo je Žensku poljoprivrednu zadrugu "Kosjerka". Sopstvenim i bespovratnim, podsticajnim sredstvima konkursa "500 zadruga u 500 sela", nabavile su opremu, i danas voće sa svojih, i zasada 30-tak kooperanata, prerađuju i plasiraju sokove i džemove premijum kvaliteta.

U sredini u kojoj gotovo svako domaćinstvo proizvodi i, kako - tako, prerađuje voće, osnivanje zadruge bio je izazov, ali i korak dalje ka finalnom proizvodu, sigurnom plasmanu i većoj uposlenosti žena sa sela.

"Udružili smo se i krenuli zajedno u preradu, spojili tradiciju i nauku, inovativnu proizvodnju, tako da smo i pre nego što smo započeli proizvodnju, pre nego što smo krenuli sa prvim proizvodima, potražili pomoć stručnjaka", kaže Marija Blagojević, direktorka Ženske poljoprivredne zadruge "Kosjerka".

Strogo kontrolisana proizvodnja i prerada voća sa 15 hektara zasada zadrugarki i kooperanata, uz savremenu opremu i podršku tehnologa, pretočena je u sokove i džemove koje u skladu sa trenutnom potražnjom proizvode, pakuju i na tržište plasiraju članice zadruge.

"Dopala mi se ideja, tražila sam posao, dobila sam. Nekad radimo dva dana, tri do pet, nekada ne radimo nekoliko dana. U suštini završim i svoje poslove kući i zaradim usput", priča Milica Radosavljević, članica zadruge.

Uz sve pehove, krađu opreme, neplanirano preseljenje i pandemiju, za kratko vreme uspele su da otkupe i prerade gotovo sedam tona voća, plasiraju postojeće, ali i planiraju nove proizvode.

"U toku zime ćemo sigurno uraditi aćente balzamiko od maline, nešto novo za naše tržište. Sledeće što ćemo raditi je brašno od jabuka i dunja od ovog tropa koji nam ostaje nakon tih prvih proizvoda koje uradimo, ta voćna brašna su sve aktuelnija", ističe Marija Blagojević, direktorka Zadruge.

Od proleća, kako kažu, sa povećanjem broja kooperanata, planiraju proširenje proizvodnje, povremeno angažovanje i zapošljavanje većeg broja žena, ali pre svega, po svim standardima izgrađenog, novi objekat u njihovom vlasništvu.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи