Читај ми!

Za koje penzionere više neće važiti kazneni poeni

Rešen je problem penzionera koji su iz preduzeća u restrukturiranju otišli po posebnom programu, pet godina pre penzije. Oni će primati penziju bez kaznenih poena. Problem je nastao kada je tehnička vlada u oktobru ukinula akt koji je to omogućavao. U planu je da se to pravo konačno reši, izmenom zakona.

Da olakšaju privatizaciju, više od 6.000 radnika "Zastave", "Goše", "Magnohroma", "Prve petoletke" otišlo je 2011. na biro, pet godina pre penzije.

U međuvremenu promenjen je zakon i uvedeni kazneni poeni za one koji imaju godine staža, ali ne i starosti za penzionisanje.

Vlada je 2016.pokazala razumevanje za problem tih radnika okupljenih u udruženje Opcija 5, i posebnim zaključkom omogućila isplatu pune penzije. U oktobru je taj akt ukinut, a penzineri su počeli da primaju umanjenu penziju.

"Ministarstvo je brzo reagovalo, vlada je donela ponovo zaključak nastavljena je isplata. Vraćena nam je i razlika koja nam je bila u oktobru mesecu umanjena u penzionom čeku", izjavio je Aleksandar Petrović iz Udruženja penzionera " Opcija 5.

Oni koji su imali dve godine do penzije, takođe su otišli na biro, ali u penziju sa kaznenim poenima.

"Ja sam u penziji od od 2016. sa umanjenjem od 15 odsto, tako da je to bila ta nepovoljnost, ima ljudi koji imaju i 20 posto", kaže Miroljub Milanović, penzioner i bivši radnik "14. oktobra".

Oko 2.000 njih sada su, kažu, zajedno uz kolege iz "Opcije 5", izborili pravo da prvi put primaju punu penziju.

Ovo ukidanje kaznenih poena odnosi se isključivo na oko 8.000 radnika preduzeća u restrukturanju koji su posebnim programom otišli na biro, a penzionisani su posle izmena penzijskog zakona 2014.

Poslednji je u penziju otišao pre dve godine.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се