Čitaj mi!

Gujon za RTS: Srbi u regionu i dijaspori imaju samo Srbiju koja treba da bude uz njih

Vlada je imenovala Arnoa Gujona za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja je u sastavu Ministarstva spoljnih poslova. Gujon za RTS navodi da mu je čast što je imenovan da bude veza Srba u rasejanju sa maticom Srbijom.

Arno Gujon je naveo da ga je poziv da bude na čelu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu iznenadio, ali i da je to za njega veliko priznanje i čast.

"Čast mi je što ću moći da radim sada uz državu Srbiju, u državi Srbiju, za Srbiju i Srbe i ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu i dijaspori", kazao je Gujon gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Naveo je da će mu prioritet biti da se upozna sa radom u državnoj upravi.

"S obzirom da je korona veliki problem za putovanja, verovatno ćemo da se usredsredimo na region, zato što ćemo tamo lakše putovati, zato što sledeće godine ide popis stanovništva u mnogim zemljama regiona i to je važno pitanje za opstanak Srba u zemljama okruženja", naveo je Gujon.

Istakao je da je popis važan i zbog očuvanja identiteta, kulture, jezika i za poboljšanje položaja Srba u okruženju.

Gujon je naveo da je potrebno pratiti položaj Srba u zemljama regiona i slučajeve diskriminacije.

"Biti Srbin bilo gde u svetu, a pogotovo na Balkanu, gde su Srbi konstitutivni narod, treba da bude ponos, a niko ne može da se stidi svog porekla. Ja sam ponosan da su moja deca, moje ćerke i Francuskinje, ali i Srpkinje. To treba da bude slučaj svugde - i u Hrvatskoj i u Makedoniji i u svim drugim zemljama", rekao je Gujon.

Arno Gujon je osnivač nevladinih organizacija "Solidarnost za Kosovo" i "Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji". Realizovao je brojne akcije pomoći srpskom narodu na Kosmetu i bio je aktivan na širenju istine o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

Naveo je da će mu iskustvo koje je stekao kroz rad i osnivanje nevladinih organizacija biti potrebno. Gujon je istakao da ima prostora da se poboljša odnos dijaspore sa maticom i da se povrati međusobno poverenje.

"Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju i Srbija treba da bude uz njih. Čast mi je što sam imenovan da ja budem ta veza između Srba iz rasejanja i regiona sa maticom Srbijom", kazao je Gujon.