Читај ми!

Građani se opraštaju od patrijarha Irineja koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. Telo patrijarha je iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save, gde će se sutra biti sahranjen. Građani su pozvani da se prilikom odavanja pošte preminulom poglavaru SPC pridržavaju epidemijskih mera.

Telo patrijarha jutros uneto nakratko u zgradu Patrijaršije, odakle je preneto u Sabornu crkvu i izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Potom je održan pomen, a zatim je telo preneto u Hram Svetog Save.

Kolonu je ispred Hrama Svetog Save dočekala vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom.

Sveti arhijerejski sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemijske situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarha.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje. Vernici su pozvani da poštuju epidemijske mere i da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

Patrijarh Irinej preminuo je juče ujutru u VMC Karaburma, gde je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled zaraze koronavirusom.  

Povodom njegove smrti stigli su brojni izrazi saučešća i reagovanja iz zemlje i sveta.

U saopštenju SPC je navedeno da će on biti sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Do izbora 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika preminulog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojem će predsedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво