Читај ми!

Mihajlović: Velika Rusija ne stoji iza bahatih direktora

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da su ti sektori strateški važni i da državna preduzeća ne postoje zato da bi neko bio direktor, nego da bi ta preduzeća bila uspešna i radila u korist građana Srbije. Javno je pozvala direktora "Transportgasa" da u ponedeljak dođe na sastanak u Vladu Srbije jer, kako kaže, svi načini da dođu do njega u prethodnom periodu nisu urodili plodom.

Neka niko u gasnom sektoru i ne pokušava da svađa predsednicu Vlade, predsednika Srbije ili ministra sa Ruskom Federacijom, poručila je Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mihajlovićeva je rekla da se "ljudi iz gasnog sektora zaklanjaju iza priče da iza njih stoji velika Rusija".

"Velika Rusija ne stoji iza bahatih direktora. Velika Rusija i Ruska Federacija je nama veoma važan politički i ekonomski partner. Veliki broj ruskih kompanija radi u ovom i drugim sektorima. Ja sam radila sa 'Ruskim železnicama', jednom od najvećih svetskih kompanija i ovde su svi dobrodošli", rekla je Mihajlovićeva. 

Mihajlovićeva je, posle sastanka sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom, pozvala direktora "Transportgasa" (Stevana Dukića) da u ponedeljak u 7.30 dođe na sastanak u Vladu Srbije.

Objašnjavajući zašto to radi tako javno, rekla je da nijedan pokušaj da dođu do njega u prethodnom periodu nije urodio plodom.

"Nismo našli čoveka, direktor se ne odaziva na pozive. Sekretarica čas zna, a čas ne zna gde je on, i ne odazivaju se na naše pozive i ne odgovaraju na dopise. Kada čuju da mi zovemo, histerično spuštaju slušalice, tako da na ovaj način pozivamo direktora da dođe na sastanak u Vladu Srbije", rekla je ministarka Mihajlović.

"To nisu njihova privatna preduzeća niti njihove lične prćije"

Mihajlovićeva je rekla da želi da pošalje nekoliko poruka direktorima koji su dobili odgovornost i zadatak da vode određena preduzeća u državnom vlasništvu, a posebno u gasnom sektoru.

Kako je rekla, prva je da to nisu njihova privatna preduzeća niti njihove lične prćije.

"Svaki kilometar gasovoda, svaka poslovna zgrada i stolica na kojoj sede je u vlasništvu države i građana Srbije. Svaki prihod koji ostvare je državni, a rashodi koji naprave je nešto što svi plaćamo i pravdamo. Treba da razmisle da li je svaka plata koju prime zaslužena i sve apanaže u skupštinama povezanih društava i upravnim odborima koji se mere ne hiljadama dinara nego hiljadama evra", naglasila je Mihajlovićeva.

Sledeća poruka je, kako je rekla, "da Vlada Srbije nije kafana i da u nju može da se dođe kada se hoće i s kim se hoće, nego se dolazi onda kada nekoga na određene sastanke pozove Vlada Srbije i resorno ministarstvo".

Istakla je, takođe, da javna preduzeća nisu ničiji trofej, niti nagrada koju je neko dobio zato što je član političke partije.

"Državna preduzeća ne postoje da bi neko bio direktor, već da bi ih vodio na najbolji način u interesu građana Srbije. Ja sam običan državni službenik, moj zadatak je da služim narodu, a to se odnosi i na svakoga u Vladi Srbije, pa i na državna preduzeća. Nema samoupravljanja ni socijalizma već samo rad, red i rezultati", poručila je Mihajlovićeva.

"Možda je jednostavnije bilo sa prethodnim ministrom"

Kaže da razume da je možda bilo jednostavnije sa prethodnim ministrom.

"On je pre svega partijski drug, sa druge strane, on je dobar i miran čovek. Ja to nisam. Znam da ovaj sektor može da donese duplo veći procenat rasta BDP-a nego što donosi danas i to je moj zadatak, početak boljeg rada u energetskom sektoru", istakla je Mihajlovićeva.

Navela je da je prethodnih dana imala sastanake sa više javnih preduzeća iz svog sektora, pa je dodala da je jedan od sastanaka bio sa EMS-om, koje je jedno od najboljih preduzeća u Srbiji.

Najavila je da će nakon današnjeg razgovora sa Svetskom bankom imati sastanak sa predstavnicima EPS-a.

Prema njenim rečima, tema tih sastanaka je da se snimi stanje u tim preduzećima, da se vidi kako ministarstvo može da im pomogne i šta će se raditi sledeće godine i da li neki projekti mogu da se realizuju brže nego sada.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво