Читај ми!

Михајловићева са Ндегвом: Енергетика и рударство базични за развој и будућност Србије

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић састала се са шефом канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом и са њим разговарала о наставку сарадње посебно у области реформи ових сектора, зелене економије и енергетске ефикасности.

Након састанка обраћајући се медијима, Зорана Михајловић је истакла да су разговарали о неколико важних стратешких праваца, од зелене економије и зелене енергетике.

"Иако знамо да се део струје добија из угља, други део је из хидроенергије и желимо да енергетику поспешимо и учинимо чистијом. С друге стране, разговарали смо и о енергетској ефикасности, односно рационалној употреби енергије, на чему ћемо радити са Светском банком", навела је Михајловићева.

Потпредседница Владе рекла је и да је једна тема данас посебно делегирана од стране Министарства, а то је реформа и стварање енергетског и рударског сектора погодним простором за инвестирање.

"Kао што смо увели електронске грађевинске дозволе, тако ћемо радити на увођењу е-енергетике и е-рударства, да све дозволе, лиценце, потребне потврде за рад и пројекте учинимо дигитализованим и електронски доступним. У питању је озбиљна реформа која захтева измену многих закона у овом сектору", истакла је Михајловићева.

Указала је да је захвална на доброј сарадњи са Светском банком, која је наш пријатељ свих ових година и са којом је у претходном министарству урадила многе велике ствари, од реформи грађевинских дозвола, железнице, великих инфраструктурних пројеката.

"Сигурна сам да ћемо кроз будућу сарадњу учинити да енергетика, као базичан сектор у Србији, донесе огромне резултате и велики доприност расту БДП-а", рекла је министарка.

Стивен Ндегва честитао је Михајловићевој и истакао да му је драго што је она преузела овај сектор, веома важан за будућност Србије.

"Радујемо се наставку сарадње и новим успесима. Данас смо разговарали о реформама у овом сектору, што је од изузетног значаја и допринеће развоју земље. Причали смо о новим могућностима у сектору рударства, као што је литијум, велика прилика за Србију и нова радна места, као и о заштити животне средине и енергетској ефикасности, посебно зеленој енергији. У сарадњи са другим партнерима, наставићемо да подржавамо Србију у свим реформским процесима, као што су е-енергетика и е-рударство", поручио је Ндегва.