Читај ми!

Izbor za treće doba – domovi za stare

Nega kod kuće ili u domu za stare? Pitanje je koje mnogi postavljaju kada se nađu u situaciji da je starijoj osobi, članu porodice ili rođaku, neophodno medicinsko zbrinjavanje i pomoć tokom obavljanja običnih, svakodnevnih zadataka.

Usluga koju pruža svaki privatni dom za stare obuhvata kompletnu zdravstvenu negu i nadzor. Pored smeštaja koji je u nekim domovima luksuzniji, a u drugim skromniji, najvažnija stavka ipak je briga o zdravlju i bezbednosti.

To je ustvari i razlog zašto je osoba postala kandidat za preseljenje u dom za stare. Nemogućnost samostalnog života bez tuđe pomoći potiče od niza zdravstvenih tegoba koje muče starije osobe.

Starost i bolest između sebe nemaju uvek znak jednakosti, ali evidentno je da pre ili kasnije nastupi taj trenutak u kome prirodni procesi dovode do postepenog gašenja životnih funkcija što se manifestuje kroz razna oboljenja i tegobe.

Zdravstveni problemi kardiovaskularne, neurološke i reumatološke prirode veoma su česti, a demencija je prisutna kod mnogih. Ovakva stanja zahtevaju stalno praćenje i nadzor. Osobe koje ih imaju ne bi smele da budu same tokom dužeg perioda.

Nekada je dovoljno da ih neko obilazi, sprema im obroke, pomaže pri kupanju i slično. Ali, postepeno, sve vodi ka tome da u jednom trenutku postaje neophodno da su pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom.

Ukoliko pate od neuroloških problema mogu imati poteškoće pri kretanju. Bolesnici koji su preživeli šlog i nisu se u potpunosti rehabilitovali teško se kreću, a mogu biti i vezani za invalidska kolica. Opšte mesto tj. ono što je svima njima zajedničko jeste da je stalna pomoć neophodna. Za neke od njih nije bezbedno da budu same, dok za druge to nije ni moguće.

Dom za stare kao ustanova pruža sva što je potrebno za poboljšanje kvaliteta života starih i bolesnih lica. Stoga ne čudi podatak da potražnja za mestom u domovima raste.

Usluga podrazumeva udoban smeštaj u apartmanu, jednokrevetnoj, dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi. Obroci se spremaju u sopstvenim kuhinjama, a kompletan meni sastavlja se u skladu sa preporukama lekara i nutricioniste.

Svaki dom za stare ima, manje ili više prostrane, zelene površine koje su pretvorene u dvorište ili manji park. To su omiljena mesta korisnicima domova jer pružaju sve što je potrebno za odmor i relaksaciju.

Veoma je važno da je unutrašnji prostor prilagođen potrebama starijih osoba. Bilo da je reč o namenski građenim objektima, ili onima koji su adaptirani uvek se vodi računa da zajedničke prostorije budu što prostranije, kao i da nigde ne postoje prepreke koje remete i ograničavaju kretanje. 

Tako, na primer, neki domovi koji su na više nivoa, imaju liftove ili pokretne stolice na stepeništima. Ukoliko postoje stepenice van objekta, na primer za izlazak u dvorište, onda su na njima postavljene rampe. U hodnicima i kupatilima postoje rukohvati koji služe za lakše i bezbednije kretanje.

U samim sobama iznad kreveta su postavljene ručke kao pomoć pri ustajanju. Svaki starački dom ima obezbeđena pomagala u vidu kolica, hodalica, štaka i štapova. Mnogi domovi su u spavaćim sobama i kupatilima ugradili SOS tastere za poziv u pomoć.

Međutim, briga o zdravlju nije jedino na šta se svodi život u starosti. Kada bi tako bilo, onda bi domovi za stare bili bolnice. Privatni starački domovi svakako to nisu. Štaviše, nastoje da ni malo ne podsećaju na zdravstvene ustanove, već da stvore toplu kućnu atmosferu.

Vodi se računa o tome da društveni život bude što bogatiji. Organizuju se proslave rođendana, razna slavlja, igranje društvenih igara, zajedničko gledanje zanimljivih sadržaja na televiziji itd.

Dom za stare u kome se čuje smeh i vide radosna lica treba da bude konačni izbor. Za dobru atmosferu zaduženo je osoblje koje stalno ulaže trud da to tako bude. Stoga su najbolji domovi za stare, pored ostalih karakteristika koje se mogu upoređivati, ipak oni u kojima vlada pozitivan duh i dobra energija.

Treba napomenuti da postoji više tipova privatnih domova za stare. Neko dom bira prema lokaciji. To su porodice kojima je važno da što češće mogu da dođu u posetu.

Domovi u centru grada obično su manje prostrani i imaju manja dvorišta u odnosu na one koji su na periferiji, u prigradskim naseljima ili u selima. Ima i onih privatnih domova za stare koji su udaljeni od grada, ali su veoma primamljivi zbog toga što predstavljaju prava utočišta mira okružena prirodom, svežim vazduhom i cvrkutom ptica.

Izbor doma može vršiti porodica, ali je uvek presudna reč starije osobe koja tamo treba da se preseli. Ona treba da da svoj predlog i konačni sud.

Biranje doma treba početi od mesta gde se svi oni nalaze i gde su detaljno predstavljeni, a to je na sajtu mirandre.com gde su prezentacije sa fotografijama, opisom usluga i cenama. Moguće je direktno ih kontaktirati i zakazati obilazak. Najbolji izbor se vrši kada se za početak što više domova za stare uzme u razmatranje.

U odnosu na negu kod kuće, privatni domovi za stare pružaju mnoge prednosti i pogodnosti. Starija osoba je zbrinuta u svakom smislu, nalazi se u udobnom i lepo uređenom okruženju gde neko stalno vodi računa o njenoj bezbednosti.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво