Čitaj mi!

Otkaz čistaču ujedinio Prokuplje u pravdi za Aladina

Prokupački čistač ulica Aladin Eminović, kome je taj posao, koji obavlja 28 godina, porodična tradicija, zbog zakonskih propisa dobio je otkaz ugovora o radu. Bitku da bude vraćen na posao, s njim biju i njegovi sugrađani, ali i pretpostavljeni, koji su izgubili jednog od najboljih radnika.

Aladin je pre pet godina uzeo plaćeno odsustvo zbog bolesti deteta, koje je odveo na lečenje u Nemačku i nije se vratio u propisanom roku, jer je dete tamo operisano. Zakon jasno propisuje da u tim situacijama sledi otkaz, što je i dobio.

"Znao sam na osnovu čega ću da se vratim na moj posao. Zato što sam izlečio svog sina i vratio sam se kao pošteni građanin i čovek u Prokuplje", priča Aladin Eminović.

Aladin je urbana legenda. Nema Prokupčanina koji ga ne zna ili da za njega nema samo reči hvale.

"Svako jutro mogao si da ga vidiš na ulici, ili uveče. Uvek je bio s metlom, čisti, radi, kad padne kiša sakuplja pesak. Zašto ga ne prime u stalni radni odnos, verujte da ne znam. Jako mi je žao. Divan čovek a i divan radnik", reči su hvale Miroljuba Simića za svog sugrađanina.

Pohvale za Aladina stižu i od drugih. "Uvek je veseo. Radi za dvojicu, za trojicu. Ovi što rade pre podne, dvojica, on po podne više uradi, garantujem to", tvrdi Dragan Gvozdenović.

U matičnom preduzeću su imali sluha za Aladinove probleme, pa je od tada bio radno angažovan dok nisu iscrpljene sve pravne osnove za to.

"Sam Aladin spada u najbolje radnike u ovom preduzeću. I mi bismo voleli da jedan takav čovek bude ponovo u našim redovima. Ali moramo još jednom da napomenemo da protiv zakona i zakonskih odredaba mi ne smemo", objašnjava Bojan Nikolić, direktor JKP "Hameum", Prokuplje.

"Mnogo mi je teško zbog moje porodice, zbog moje familije. Nemam od čega da živim, supruga ne radi. Sve zavisi od mene", žali se Eminović.

Prokupčani su na Fejsbuku pokrenuli peticiju kako bi svojim potpisima naterali nadležne da se iznađe rešenje i omiljeni sugrađanin vrati na posao.