Udžbenici iz gepeka, polovno a često skuplje

Zarada je prodavcu uvek na prvom mestu, a na kupcu je da proceni šta kupuje i po kojoj ceni, znajući da nema prava na reklamaciju pa čak ni na račun. Ono čega nema u knjižari možda i ima na tezgi ispred, ali često duplo skuplje. Ko kontroliše prodaju polovnih udžbenika?

Knjige se prodaju iz gepeka, kombi vozila i privatnih automobila, a možete ih naručiti preko telefona ili tableta. Pitali smo naše sugrađane isplati li se kupovina polovnih udžbenika.

"Kupujem polovne udžbenike kada ne mogu da ih nađem u knjižarama, ali je problem što su oni postali malo bezobrazni pa su cene skoro iste na ulici kao u knjižari", rekao je anketirani građanin.

Drugi sagovornik je rekao da kupuje nove udžbenike zato što nije siguran da li će prošlogodišnji udžbenici biti odgovarajući.

Ima i onih đaka koji kupuju knjige od svojih drugara iz škole koji su godinu dana stariji od njih, jer kažu da je jeftinije.

"Ja sam prošle godine platila oko 16.000 dinara nove, a ove godine polovne - ceo komplet od 4.000", rekla je devojčica.

Druga anketirana sugrađanka je rekla da kada se završi školska godina sačuva svoje udžbenike i da ih sledećoj generaciji.

Često se dešava da preprodavci polovnih udžbenika na ulicama predstavljaju problem prolaznicima u tom delu grada, ali prave i problem nekim knjižarama jer preprodaju knjige ispred njihovog ulaza.

"Naravno da skrenem pažnju preprodavcima polovnih udžbenika da ne prodaju udžbenike ispred knjižara", kaže prodavac Vujadin Anđelović.

Od Sekreterijata za inspekcijske poslove dobili smo saopštenje pismenim putem, da su za kontrolu prodaje polovnih udžbenika zaduženi komunalni insperktori Sekreterijata za inspekcijske poslove koji izlaženjem na teren sprovode odredbe zakona o inspekcijskom nadzoru.

Izbor i ponuda udžbenika na tržištu je velika, a razlika je u ceni. Komplet novih knjiga za prvi razred je 7.000 dinara.

Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike kaže da pokušaj kompromitacije znanja koje je ukoričeno i koje se plasira kako predškolcima, tako osnovcima i srednjoškolcima nije put i način na koji se znanje stiče.

Iz tog razloga autori, recenzenti i urednici u Zavodu za udžbenike insistiraju više od šest decenija. Sve što je potrebno za obrazovanje kupuje se u knjižarama izdavača, rekla je Ivanovićeva.

Nestabilna situacija koja nas je sve zadesila sa pandemijom virusa kao i da bi uštedeli porodični budžet mnogi su se opredelili se za kupovinu polovnih udžbenika.

Ono što bi svaki potrošač morao da zna pre kupovine same školske literature a to je da se dobro informisan koliko taj isti udžbenik košta u knjižarama, jer se dešava da se prodaje skuplje na ulicama.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи