Mika Antić se doselio u Ulicu Miroslava Antića i rešio da ostane

Meštani Ulice Miroslava Antića u Kovinu samoinicijativno su se organizovali i rešili da svoju ulicu ulepšaju muralom velikog pesnika.

Ulica mala, svega deset porodica. Čak i kada Kovince pitate gde je Ulica Miroslava Antića, retki bi znali da objasne. Ponekad se i taksisti zbune. Od danas, međutim, to više neće biti slučaj.

Jedna od najkraćih ulica u gradiću na levoj obali Dunava ukrašena je muralom velikog srpskog pesnika.

Ideja je potekla od Milenka Jokića, koji je poželeo da veliki beli zid sa bočne strane njegove garaže više ne bude pust.

"Ulica je mlada, postoji tridesetak godina, ali do sad nikada je niko nije obeležio, ni natpis ni tabla. Ovako smo to rešili. Ideja da bude mural sa stihovima sinula mi je nakon što sam video emisiju o Miki na televiziji. Predložio sam komšijama, a mladi ljudi, kojih ima dosta u ulici, sve ostalo su završili", rekao je za RTS inicijator ovog mini projekta Milenko Jokić.

Njegova ideja naišla je na oduševljenje stanovnika ulice. Nijedna porodica nije rekla "ne", već su svi uzeli učešće tražeći najadekvatniji prikaz Mike Antića.

Oni su se za nekoliko dana sami organizovali, kupili boje, odabrali stihove i realizacija je počela. Mural je uradio ulični umetnik Milan Kužner, student Fakulteta primenjenih umetnosti, poznat pod umetničkim imenom QKY-ONYX.

"Ulica je dobila nešto što će, nadam se, poslužiti kao primer da se sve može postići slogom i zajedničkkim zalaganjem ka ostvarenju onoga što naumimo. Lepa reč, kakvih je Mika imao bezbroj, i gvozdena vrata otvara", navodi meštanin ulice Aleksandar Paunov.

Pored murala ispisani su i stihovi iz "Besmrtne pesme", jedne od najčuvenijih pesama velikog boema:

"Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav letim, i živim".

Ovi složni Kovinci pokazali su i svoju humanu stranu. Kad je završena izrada murala, organizovali su prikupljanje donacija za lečenje sugrađanke Lane Bulatović, koja se godinama bori sa 19 dijagnoza, o čemu je RTS i ranije izveštavao.

Ulica Miroslava Antića je jedina koju u Kovinu krasi ovakav mural, ujedno i prvi ovakvog tipa u gradu.

Sada neće biti dileme čak ni za taksiste – vozi tamo gde Mika besmrtan, šašav leti i živi.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво