Помогли смо малој Софији, сада је и Лани из Ковина потребна помоћ: Једна књига = један СМС

Двадесетдеветогодишња Лана Булатовић из Ковина има 19 дијагноза. Са њима се бори више од 20 година. Грађани Ковина више пута до сада су се организовали како би јој помогли, а у току је и нова акција: једна књига = један СМС.

Прикупљањем невероватних 2,1 милиона долара за лечење мале Софије Маркуљевић грађани су показали колико уједињена подршка може да промени нечији живот. Нажалост, Софија није једина којој треба подршка. Много је деце и одраслих који се боре са опаким болестима, а међу њима је и 29-годишња Лана Булатовић из Ковина.

Лана има 19 дијагноза и сваки дан је у болници. Све је почело када је у деветој години добила дијабетес. Након тога добила је и једно неуролошко аутоимуно оболење, због којег је изгубила вид. Ни после пет операција вид не може да се врати јер је трајно оштећен очни живац.

Болести се надовезују једна на другу, слабе бубрези, јавља се тешка анемија због које је стално на трансфузијама, висок крвни притисак, слаби имунитет, оштећује се штитна жлезда.

Уведена јој је хитна дијализа, а једина нада за њен опоравак је трансплантација панкреаса и бубрега, која се ради само у иностранству.

Живи у мраку јер не види ни светлост, трпи јаке болове свакодневно, тешко подноси хемодијализу на коју сада иде три пута недељно. 

Хумани грађани Ковина организовали су прошле године хуману спортску приредбу како би прикупили помоћ Лани, а сада је отпочела и нова акција.

Власница књижаре у Ковину Гордана Томашевић дошла је на идеју да испред своје продавнице организује акцију донирања књига како би се помогло Лани.

"Пре десетак дана сам добила позив да се придружим Фејсбук групи 'Буди хуман-лицитације', која сада броји већ 50.000 чланова. Одушевили су ме људи са невероватним идејама, како и на који начин помоћи. На лицитацију стављају свашта, од гардеробе, играчака до својих услуга и рукотворина. Деца која на улици продају лимунаду по цени једне СМС поруке за помоћ некоме.То је земља у којој ја желим да живим, у којој желим да моја деца одрастају. Идеја је дошла спонтано, желела сам да помогнемо Лани, али у њином случају пет СМС порука је мало. Како су књиге моја велика љубав, и на послу и код куће сам окружена књигама, решење је само дошло", испричала је Гордана за РТС.

Свако ко је у могућности може донирати књигу, која му није неопходна у кућној библиотеци, а те књиге ће се затим продавати за 200 динара, колико износи и цена СМС поруке.

Ако је књига вреднија, цена ће и бити већа, а циљ је скупити што више новца за Ланино лечење.

Уједињени можемо много. 

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво