Pomogli smo maloj Sofiji, sada je i Lani iz Kovina potrebna pomoć: Jedna knjiga = jedan SMS

Dvadesetdevetogodišnja Lana Bulatović iz Kovina ima 19 dijagnoza. Sa njima se bori više od 20 godina. Građani Kovina više puta do sada su se organizovali kako bi joj pomogli, a u toku je i nova akcija: jedna knjiga = jedan SMS.

Prikupljanjem neverovatnih 2,1 miliona dolara za lečenje male Sofije Markuljević građani su pokazali koliko ujedinjena podrška može da promeni nečiji život. Nažalost, Sofija nije jedina kojoj treba podrška. Mnogo je dece i odraslih koji se bore sa opakim bolestima, a među njima je i 29-godišnja Lana Bulatović iz Kovina.

Lana ima 19 dijagnoza i svaki dan je u bolnici. Sve je počelo kada je u devetoj godini dobila dijabetes. Nakon toga dobila je i jedno neurološko autoimuno obolenje, zbog kojeg je izgubila vid. Ni posle pet operacija vid ne može da se vrati jer je trajno oštećen očni živac.

Bolesti se nadovezuju jedna na drugu, slabe bubrezi, javlja se teška anemija zbog koje je stalno na transfuzijama, visok krvni pritisak, slabi imunitet, oštećuje se štitna žlezda.

Uvedena joj je hitna dijaliza, a jedina nada za njen oporavak je transplantacija pankreasa i bubrega, koja se radi samo u inostranstvu.

Živi u mraku jer ne vidi ni svetlost, trpi jake bolove svakodnevno, teško podnosi hemodijalizu na koju sada ide tri puta nedeljno. 

Humani građani Kovina organizovali su prošle godine humanu sportsku priredbu kako bi prikupili pomoć Lani, a sada je otpočela i nova akcija.

Vlasnica knjižare u Kovinu Gordana Tomašević došla je na ideju da ispred svoje prodavnice organizuje akciju doniranja knjiga kako bi se pomoglo Lani.

"Pre desetak dana sam dobila poziv da se pridružim Fejsbuk grupi 'Budi human-licitacije', koja sada broji već 50.000 članova. Oduševili su me ljudi sa neverovatnim idejama, kako i na koji način pomoći. Na licitaciju stavljaju svašta, od garderobe, igračaka do svojih usluga i rukotvorina. Deca koja na ulici prodaju limunadu po ceni jedne SMS poruke za pomoć nekome.To je zemlja u kojoj ja želim da živim, u kojoj želim da moja deca odrastaju. Ideja je došla spontano, želela sam da pomognemo Lani, ali u njinom slučaju pet SMS poruka je malo. Kako su knjige moja velika ljubav, i na poslu i kod kuće sam okružena knjigama, rešenje je samo došlo", ispričala je Gordana za RTS.

Svako ko je u mogućnosti može donirati knjigu, koja mu nije neophodna u kućnoj biblioteci, a te knjige će se zatim prodavati za 200 dinara, koliko iznosi i cena SMS poruke.

Ako je knjiga vrednija, cena će i biti veća, a cilj je skupiti što više novca za Lanino lečenje.

Ujedinjeni možemo mnogo. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво