Vanredna situacija u 15 opština, Vojska na terenu, raste vodostaj reka i u Pomoravlju

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima i Trsteniku. Poplavljeno je više od 700 domaćinstava u Ljuboviji, a reka Ljuboviđa je srušila dva mosta. Evakuisano više stotina osoba. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Raste vodostaj reka i u Pomoravlju.

Drobnjak: Uspostavljen saobraćaj na 120 kilometara puteva

V. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je da se situacija s poplavama iz sata u sat menja i da je brzom reakcijom putara sanirano 120 kilometara puteva na kojima je saobraćaj bio u prekidu.

"Saobraćaj je bio obustavljen na oko 410 kilometara puteva zbog visokog vodostaja. Najkritičnije je bilo u Zapadnoj Srbiji. Jedan most je pao u Ljuboviji, most je star 50 godina, stubovi su tada projektovani u koritu reke i to je bio problem. Uradićemo devijaciju i postavićemo ponton, da bi za dan-dva saobraćaj počeo da funkcioniše. Kritično je bilo i u Adranima kod Kraljeva gde je vodostaj reke dostigao do mosta, u Arilju, Novom Pazaru i Raškoj", rekao je Drobnjak.

Nadzorni organi i putari sa više od 150 mašina su na terenu, dežuraju i sprovode preventivne mere na oštećenim deonicama.

Poziv dobrovoljcima za punjenje džakova u Kraljevu

Na društvenim mrežama u toku je poziv dobrovoljcima iz Kraljeva da se uključe u akciju punjenje džakova peskom za potrebe Gradskog štaba za vanredne situacije, javlja dopisnik RTS-a.

Vanredno i u Trsteniku, Kruševac u pripravnosti

Na području grada Kruševca u protekla dva dana palo je 40 litara kiše po metru kvadratnom kiše što je uslovilo porast vodostaja na rekama i bujičnim vodotokovima.

Vodostaji Zapadne i Južne Morave kod Kruševca su za sada ispod granice redovne odbrane od poplava. Prema podacima Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije grada Kruševca, u naseljenom mestu Jablanica poplavljeno je više porodičnih gazdinstava, a reka se izlila i nizvodno, u Lomnici, gde je ugroženo više domaćinstava i lokalni putevi.

Reka Rasina je za 24 sata nadošla za metar, pa se zbog velikog dotoka vode iz hidroakumulacionom jezeru Ćelije ispušta 25 kubika vode u sekundi, što je udovelo do plavljenja priobalnog šetalište u Kruševcu. Stambeni objekti nisu ugroženi.

Sve hitne službe u Kruševcu su na terenu i rade na raščišćavanju kanala, a vlasnicima plovila na Zapadnoj Moravi izdato je upozorenje da ih uklone ili dodatno pričvrste zbog poplavnog talasa koji se tokom jutra očekuje.

Iz istog razloga u Trsteniku je večeras proglašena vanredna situacija na teritoriji cele opštine.

U gornjem toku Zapadna Morava se već izlila na nekoliko mesta.

Meštani u Viči i Guči čiste nered

Potoci reke se sporo povlače u svoja korita, ali je nivo vodotokova od podneva već počeo da opada. Najteže je bilo u Viči i Guči gde je voda prodrla u brojna domaćinstva.

U Viči je poplavljeno tridesetak kuća. Meštani se polako vraćaju u domove koje su pred vodenom stihijom jutros napustili.

Raščišćavaju dvorišta od naslaga mulja i nanosa. Zbog bujica dosta štete ima na putevima, mostovima, ima odrona, klizišta ali i putnih pravaca u prekidu.

Iako je vodostaj u opadanju, još uvek se strepi jer se Bjelica sporo uliva u Zapadnu Moravu koja je takođe nadošla.

Predsednik opštine Arilje: Najveća poplava do sad

Predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković rekao je za RTS da su u naselju Raškova bara poplavljene sve kuće i da "nema kuće gde voda nije ušla".

Evakuisan je jedan broj građana, ali većina ne želi da napusti svoje domove.

"Uvek može bolje, nismo imali dovoljno mašina, imali smo četiri-pet mašina. Ovo je najveća poplava do sada koju je naš kraj doživeo", istakao je Nedeljković i rekao da je visina vodostaja bila 5,8 metara.

Mostovi na Moravici su zatvoreni za saobraćaj, isključeni su struja i voda. 

Evakuisani meštani uglavnom su otišli rođacima, a deo njih odvezen je u sportsku halu.

Izveštaj Jelene Božović

U Ljuboviji je za 24 sata palo neverovatnih 210 litara kiše

Reka Ljuboviđa je u Ljuboviji napravila veliku štetu - porušena tri mosta, poplavljeno nekoliko stotina kuća, uništeni usevi i posedi.

Količina vode koja je u tom mestu pala za 24 sata je 210 litara, što odgovara zbirnim višemesečnim padavinama.

Vojska Srbije pomaže u odbrani od poplava

Na poziv Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva, više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar koja preti da poplavi okolna domaćinstva.

Foto: Ministarstvo odbrane

Još dve opštine proglasile vanrednu situaciju

Opštinski štabovi za krizne situacije u Koceljevi i Vladimircima proglasili su vanredne situacije zbog izlivanja vodotokova drugog reda na području tih opština.

U obe opštine nabujala voda još nije ugrozila domaćinstva, a poplavljena su područja oko korita tih reka na kojima se nalazi poljoprivredno zemljište.

U Koceljevi najveći problem pravi reka Tamnava, dok se u Vladimircima izlila reka Dobrava.

Nagli porast vodostaja reka u Pomoravlju

Zbog kiše koja u Pomoravlju pada 24 sata manjim i jačim intenzitetom, ali i padavina proteklih dana došlo je do naglog rasta vodostaja na rekama uključujući i Veliku Moravu.

Vodostaj je znatno porastao od noćas, ali su reke sve u koritima i nema opasnosti od izlivanja. Sve službe su obaveštene i u pripravnosti ako zatreba, a situacija se prati, rečeno je Tanjugu u Opštinskim štabovima za vanredne situacije.

Vodostaj Belice i Lugomira kod Jagodine je porastao za 140 i 113 centimetara, Crnice kod Paraćina 97, Reasave kod srednjovekovnog manastira Manasije u Despotovcu 148 centimetara.

Ove reke su u maju 2014. godine u ovim gradovima i Svilajncu izazvale katastrofalne poplave.

I vodostaj Velike Morave je u velikom porastu a prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) je da će i dalje rasti. Do sutra će, prognoza je, kod Vravarina vodostaj Velike Morave biti veći za 80 centimetara, kod Ćuprije 90, Bagrdana kod Jagodine 120 centimetara.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Stefanović: Situacija povoljnija

Ministar Nebojša Stefanović je obišao Osečinu i rekao da je većina vodotokova u Srbiji trenutno u opadanju i da u ovom trenutku imamo povoljniju situaciju nego pre nekoliko sati.

"Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje se smanjenje padavina, što znači da bi u naredna 24 sata trebalo da imamo daleko bolju situaciju, odnosno da ćemo moći da kažemo da je opasnost iza nas", rekao je Stefanović.

I u Ljigu vanredna situacija

U Ljigu je proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji te opštine, a obilne padavine pričinile su materijalnu štetu na poljoprivrednom zemljištu, usevima, lokalnim i regionalnim putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, kaže predsednik Opštine Ljig Dragan Lazarević i navodi da stanovništvo nije ugroženo.

On je za Tanjug rekao da je pokrenuto i nekoliko klizišta, ali da je, za sada, situacija pod kontrolom.

Naveo je da su se velike količine padavine u Čačku i Gornjem Milanovcu slile do Ljiga, a da je trentuno nivo istoimene reke u opadanju.

Lazarević kaže da su se jutros u opštini Ljig izlile reke Ljig i Kačer koje su napravile štetu na poljoprivrednom zemljištu i na usevima.

Meštani Arilja tvrde da je situacija gora nego pre šest godina

U naselju Grdovići, u Arilju, desetine kuća su pod vodom. Uništeni su usevi, malinjaci, domovi.

Voda u Arilju je stigla na 200 metara od zgrade opštine Arilje.

Do sada je evakuisano 300 ljudi, podižu se nasipi i uklanjaju nanosi. Iz opštine tvrde da će hrana biti obezbeđena za sve ugrožene.

Meštani tvrde da je situacija sada teža nego pre šest godina.

Izveštaj Jelene Božović

Brnabić: Na terenu sva raspoloživa oprema i ljudstvo

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je nakon sednice Kriznog štaba da je vanredna situacija proglašena u 12 lokalnih samouprava.

Na terenu je sva raspoloživa oprema i ljudstvo, kaže premijerka navodeći da će Vlada pomoći građanima u saniranju štete što pre.

Očekujemo da situacija tokom noći bude bolja, navodi Brnabićeva. 

Zaseda republički Štab za vanredne situacije

U Vladi Srbije zaseda republički Štab za vanredne situacije povodom poplava u Srbiji.

Uskoro se očekuju izjave za medije. 

Nivo Save i Dunava u blagom porastu

U Beogradu je nivo Save i Dunava u blagom porastu, ali nema razloga za paniku jer su nivoi tih reka trenutno na oko metar i po od redovne odbrane od poplava, rekao je za Tanjug sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

"U narednim danima nas očekuje razvedravanje i prestanak padavina, tako da ćemo imati dovoljno vremena da se pripremimo za sledeći talas koji je najavljen već za nedelju dana", rekao je Glavaš.

Precizirao je da je tokom obilnih padavina samo u prethodna 24 sata u centru Beograda palo oko 40 litara kiše po metru kvadratnom, a na rubovima grada čak i do 70 litara.

Istakao je da je i dalje na snazi 24-časovno dežurstvo, ali da na teritoriji prestonice nije bilo većih problema osim pojedinačne pojave vode na kolovozu.

Uvedena vanredna situacija u Ivanjici

U opštini Ivanjica uvedena je vanredna situacija, a stanje je i dalje alarmantno jer kiša neprestano pada, kaže predsednik Opštine Ivanjica i komandant Štaba za vanredne situacije Zoran Lazović i navodi da će se obratiti za pomoć MUP-u, Ministarstvu odbrane i Vojsci.

Ivanjica je deseta opština u kojoj je uvedena vanredna situacija, a Lazović za Tanjug kaže da oko 30 odsto područja Ivanjice nema struju, a da je bez vode između 75 i do 80 odsto područja te opštine.

Putni pravac Arilja ka Ivanjica trenutno je u prekidu, jer je put poplavljen, a iz Ivanjice se može izaći samo preko Guče ka Čačku.

Ministar Stefanović u Ljuboviji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je Ljuboviju i poručio da je "država uz stanovništvo u svim opštinama ugroženim poplavama, da će se boriti i da ih neće ostaviti na cedilu", saopšteno je iz MUP-a.

Stefanović je naveo da su sve evakuisane porodice iz Ljubovije zbrinute.

"Na terenu su i jedinice Sektora za vanredne situacije, policije i Žandarmerije koje pomažu lokalnom stanovništvu, kao i lokalnoj samoupravi u saniranju štete", rekao je Stefanović.

U saopštenju se dodaje da je ministar unutrašnjih poslova sa predsednikom Opštine Ljubovija Milovanom Kovačevićem obišao radove koji su danas počeli da se izvode na saniranju štete nastale zbog poplava.

Izjava Nebojše Stefanovića

Kiša ne prestaje u Arilju, u kućama voda do kolena

Situacija u Arilju postaje kritična, posebno u naselju Gruda, koje se nalazi između Rzava i Moravice, a čiji su vodostaji u porastu.

Reka Moravica poplavila je malinjake i domaćinstva za samo pola sata, ušla u kuće i ostavila ljude zarobljene u domovima.

Voda im je sada do kolena, zbog čega čekaju čamce i pripadnike Sektora za vanredne situacije da ih evakuišu.

Reka je potpuno poplavila magistralni put koji vodi ka Ivanjici, a deo grada s leve strane magistrale je odsečen od sveta.

Situaciju dodatno pogoršava kiša koja ne prestaje da pada. Na licu mesta su policija i vatrogasci.

Štab za vanredne situacije opštine Arilje proglasio je vanrednu situaciju u deset mesnih zajednica: Trešnjevica, Stupčevići, Mirosaljci, Latica, Dragojevac, Cerova, Bogojevići, Virovo, Arilje i Grdovići. 

Ibar odneo viseći most u Magliču

Nabujali Ibar odneo je viseći most u Magliču u Ibarskoj dolini. Malobrojni meštani desne strane reke na kojoj se nalazi i tvrđava Maglič odsečeni su od magistrale.
Ibar odneo viseći most u Magliču

Upućene cisterne sa vodom i naftom u Ljuboviju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je upućena pomoć sa cisternama sa vodom i naftom u Ljuboviju. Sve stručne službe su na terenu, a ministar Branislav Nedimović je u Loznici, navodi ministarstvo.
Izjava Branislava Nedimovića

Kiša ne prestaje da pada u Lučanima, podignuta mobilna brana

U Lučanima kiša ne prestaje da pada, reke i potoci se sporo povlače u svoja korita. Podignuta je i mobilna brana u sklopu nasipa u dužini od oko dva i po kilometra.

Veliki problemi zadesili su 13 dragačevskih sela u slivu reke Bjelice, a najteže je bilo u Viči i Guči, gde je voda prodrla u brojna domaćinstva. U Viči je poplavljena 31 kuća koje su ljudi napustili pred vodenom stihijom. Štete ima puno i na putevima i mostovima, a ima i odrona i klizišta.

U Guči je poplavljena srednja škola, a iz opštinskog štaba za vanredne situacije kažu da se procenjuje da je ugroženo stotinak kuća i pomoćnih objekata.

Izveštaj Silvije Pašajlić

Spasioci ne mogu da priđu kući u kojoj je zarobljen bračni par

Kritično je studeničkom kraju, gde je reka Studenica napravila velike probleme. Dvoje ljudi su i dalje zarobljeni u kući u Živički. Meštani kažu da su se poslednji put s njima čuli jutros u pola šest i da je reč o starim osobama.

Dopisnik RTS-a je razgovarao sa vatrogascima-spasiocima, koji su reki da nemaju rešenje da priđu kući, probali su čamcima i sajlama, ali nisu uspeli. Meštani predlažu da se pošalje helikopter.

MUP: Specijalistički timovi evakuisali 71 osobu

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova 24 časa dnevno su u pripravnosti i nadziru sve vodotoke, pružaju pomoć stanovništvu i evakuišu građane Srbije u svim ugroženim opštinama, saopštio je MUP.

Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Sremske Mitrovice i Čačka su, uz Žandarmeriju, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Situacija je stabilnija u Krupnju, Loznici, Osečini, dok je u Ljuboviji, Guči, Lučanima i Arilju situacija još kritična i prati se stanje na terenu, navodi MUP.

Ministar policije Nebojša Stefanović stigao je oko 11 sati u Ljuboviju i trenutno na terenu razgovara sa meštanima.

Evakuacija u selu Viča (Foto: MUP)

Bračni par zarobljen u kući, čekaju se specijalne jedinice

Bračni par je zarobljen u kući kod Studenice. Voda je nadošla oko dva metra, javlja dopisnik RTS-a iz Kraljeva.

"Četiri kilometra nizvodno od manastira Studenica, ovde je trenutno u velikoj opasnosti porodica koja broji dva člana. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa njima i bojimo se za njihovo zdravstveno stanje. Spasilačke ekipe su pokušale da priđu mestu, da ih evakuišemo, za sada nismo uspeli. Očekujemo specijalne jedinice da dođu", rekao je Dragan Jevremović, predsednik MZ Studenica. 

Takođe, bujica je presekla most na Brevici na Rudnu. Odsečeno je 15 domaćinstava. 

Voda nadošla oko dva metra (RTS)

Skrapež se povukao u Kosjeriću, ispumpava se voda iz kuća i dvorišta

Reka Skrapež u Kosjeriću se vratila u korito, a voda se ispumpava iz dvorišta i kuća.

"Nismo mogli da se odbranimo, voda je bila jako velika, jako brzo je nadošla. Poplavljeno je 40-50 kuća, a štete ćemo sagledati tek kada se voda povuče, jer u pojednim kućama imamo do 1,2 metra vode koja se nije povukla", kaže predsednik Opštine Kosjerić.

Vode ima i u jednoj od trafostanica, zbog čega deo Kosjerića nema struju.

Ugrožena naselja u Ivanjici

U Ivanjici je ugroženo nekoliko naselja. Jedna porodica je evakuisana, a poplavljeno je desetine domaćinstava. Pored državnog puta iz pravca Arilja, u prekidu je više lokalnih puteva. Oštećeni su mostovi i aktivirana klizišta. 

Moravica odnela deo puta kod Arilja

U prekidu je saobraćaj na državnom putu Arilje–Ivanjica jer je Moravica odnela deo puta. Državni put prema Ivanjici u prekidu je na dva mesta – kod brane u izgradnji i kod skretanja za manastir Klisura.

Inače, reka Rzav je u Arilju poplavila objekte i celu plažu Urjak. Nivo vode raste i preti da poplavi i domaćinstva.

Moravica odnela deo puta kod Arilja (Video: Nenad Vukajlović)

RHMZ očekuje stabilniju situaciju od podneva

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković je rekao za RTS da je jak porast vodostaja na području Zapadne Morave, odnosno na njenim pritokama Moravici i Bjelici.

Kako je rekao, u ovom trenutku su vodostaji oko i iznad vanredne odbrane od poplava. Navodeći da se očekuju nove padavine na tom području, istakao je da se do podneva očekuje novih 20 do 25 milimetara, što će uticati na komplikovaniju situaciju. Ipak, rekao je da bi ona od podneva trebalo da se relaksira.

Vladiković je rekao da su bili vrlo nagli porasti na Ljuboviđi kod Ljubovije, ali da se situacija polako smiruje. Slično je i na gornjem toku Jadra.

Od četvrtka se očekuje apsolutno razvedravanje i porast temperatura.

Plaža u Arilju (Foto: Duško Marić)

Vanredna situacija i u Lučanima, poplavljena domaćinstva u Viči i Guči

I u opštini Lučani proglašena je vanredna situacija. Prema informacijama načelnika Štaba za vanredne situacije Zorana Vučićevića, u selu Viča pod vodom je trideset kuća, hladnjače, škola i drugi objekti.

U Guči je voda ušla u neka domaćinstva, srednja škola i objekti "Elektrodistribucije" već su poplavljeni, kao i nekoliko kuća u selu Lis. Nivo vode na Bjelici u Guči još raste, pa u Lučanima tek očekuju da stigne talas.

Problema ima i na području Gornjeg Milanovca, gde se izlila reka Despotovica. Trenutno je u prekidu Ibarska magistrala kod Brđana.

Studenica i Slatina se izlile, građani čekaju evakuaciju

Reke Studenica i Slatina izlile su se iz korita, a voda je ušla u kuće. Na tavanu porodice Maloše Todorovića u Mlanci je šestoro staraca i dvoje dece koji čekaju evakuaciju. Vatrogasci i pripadnici Sektora za vanredne situacije krenuli su i u Studenicu gde je zarobljena jedna porodica.

Putevi su odsečeni, a čitav taj kraj nema struju. Prema rečima Vukmana Rakočevića iz Opštinskog štaba za vanredne situacije grada Kraljeva, ako zatreba angažovaće i vojsku jer je "situacija izuzetno teška, do pojedinih kuća i mesta je nemoguće i prići vozilima zbog odrona, ali ono što je najvažnije trenutno niko nije životno ugrožen".

Kritična situacija je i u Obrvi i Drakčićima. Duž čitave Ibarske magistrale su klizišta.

Studenica i Slatina se izlile

Voda s puta kod Tomaševca bi trebalo da se povuče do vikenda

Zbog porasta nivoa Tamiša, obe obale od granice sa Rumunijom do ustave Tomaševac su pod vanrednom odbranom od poplava. Poplavljen je put između Botoša i Tomaševca, ali u "Vodama Vojvodine" kažu da je reč o kontrolisanom ispustu.

Voda bi trebalo da se povuče kada nivo vodostaja kod Sečnja opadne za metar do metar i dvadeset, a očekuje se da se to dogodi oko vikenda.

Obustave saobraćaja zbog izlivanja reka

Prema informacijama Javnog preduzeća "Putevi Srbije", obustavljen je saobraćaj na sledećim putnim pravcima zbog izlivanja reka:

– Ibarska magistrala, deonica Čačak – Gornji Milanovac, mesto Mlakovac, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Despotovice.

– Ibarska magistrala, na delu kod kružnog toka reke Dići, usporeno odvijanje saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Dići–Bojkovci, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Latković–Ljig, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Gračanica–Ljubovija u mestu Ljubovija (kod motela), obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Ljuboviđa i urušavanja mosta

– U Šabačkoj Kamenici obustavljen saobraćaj koji vodi do Valjevske Kamenice.

U Ljuboviji 70 porodica evakuisano, poplavljeno oko 700 domaćinstava

Reka Ljuboviđa je u Ljuboviji poplavila oko 700 domaćinstava, a 70 porodica je evakuisano. Porušena su dva mosta, a ugroženo je još pet.

Predsednik Opštine Milovan Kovačević kaže za RTS da su imali tešku noć, kao i da su zbog velike količine kiše neki nasipi popustili. "Sva mehanizacija i građanstvo su bili angažovani, međutim, neki nasipi nisu izdržali, tako da je došlo do izlivanja vode", kaže Kovačević.

Naveo je da su morali da isključe i magistralni vodovod, pa je cela opština vez vode. EPS je preventivno isključio i struju za pedesetak domaćinstava u centru mesta.

"Imamo problema i na ostalih šest mostova uzvodno uz reku Ljuboviđu, tako da je zaista stanje alarmantno", ističe Kovačević.

Naglašava da je ugroženo još sedam domaćinstava, gde je voda došla do temelja. "Najverovatnije i te porodice se moraju iseliti", dodaje predsednik Opštine.

Problema ima i u susednim opštinama – Krupnju, Malom Zvorniku, Loznici. Poplavljeno je oko dvadesetak domaćinstava u gornjem toku Jadra.

Preventiva na Tamnavi i Kolubari

Očekuju se porasti vodostaja na Tamnavi i Kolubari. Preventivno su spremni džakovi i pesak. Teren se obilazi 24 sata dnevno. U 12 će zasedati Štab za vanredne situacije u Obrenovcu.
Kolubara iz pravca Valjeva u Velikim Crljenima (Foto: Opština Obrenovac)

"Najkritičnije u Ljuboviji i Guči, prati se situacija"

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Goran Nikolić kaže za RTS da je "najkritičnije stanje za sada u Ljuboviji i Guči", jer je u ranim jutarnjim satima bilo jake kiše.

"Ono što jeste dobro i gde nam je sinoć bilo najkritičnije – Loznica, Krupanj, Osečina – tu je voda počela da opada i praktično da se situacija smiruje", dodaje Nikolić.

Vanredna situacija je proglašena u sedam opština u kojima je bilo i evakuacije stanovništva. "Ukupno je 48 ljudi evakuisano, a jedna osoba je spasena gde je život bio kritičan", naveo je Nikolić.

U Ljuboviji je jedan most srušen juče, a postoji opasnost da bujica odnese i drugi most.

"Postoji opasnost ne samo da sruši most, nego i da napravi branu i da počne opet da se izliva. Juče je zbog tog mosta i sam centar grada bio poplavljen", naglasio je Nikolić.

Ukazao je da se sada intenzivno prati stanje u Ljuboviji i Guči i Lučanima.

Kada je reč o Tamišu, stabilna je situacija. "I dalje ćemo pratiti situaciju i naši ljudi su na terenu", rekao je Nikolić.

Vanredna situacija u Arilju u slivu reke Moravice

Krizni štab proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine Arilje, u slivu reke Moravice, na teritoriji deset mesnih zajednica.

Nivo Moravice je trenutno u stagnaciji i nadležni se nadaju da neće biti izlivanja ako ne bude obilnijih padavina.

Raste vodostaj Tamiša

Porastao je vodostaj Tamiša. Na potezu od 60 kilometara od granice sa Rumunijom do Sečnja, obe obale su pod vanrednim merama odbrane od poplava.
Raste vodostaj Tamiša (Tanjug/Jaroslav Pap)

Izlio se Skrapež u centru Kosjerića

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića – izlila se reka Skrapež u centru grada. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Poplavljeno je pedesetak objekata, a evakuisano deset osoba.

Voda je probila to zapušenje i sada se nivo Skrapeža u Kosjeriću opao je za jedan i po metar, a voda se povlači sa ulica.

Izlio se Skrapež u centru Kosjerića

RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i danas biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Obilne padavine očekuju se u centralnim i južnim predelima Srbije, sa 40 milimetara kiše za 24 časa. U centralnoj Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, u Beogradu i Banatu žuti.

Vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi i Vladimircima.

Ljuboviđa u Ljuboviji je juče poplavila centar varošice i najmanje 500 domaćinstava. Reka je srušila i most na magistralnom putu. Ugroženo je još pet mostova.

Stanovništvo nije evakuisano, već se samo povuklo na spratove. Nadležne službe su izašle na teren.

Jadar je kod Osečine poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata.

U tu opštinu su upućene dodatne snage SVS-a i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima.

Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće se ka Loznici.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, sada je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.