Бујица срушила мост код Љубовије, жандармерија у Осечини, ванредна ситуација у четири општине

Због великих падавина расте ниво река у западној Србији. На горњем току Западне Мораве и на Колубари очекује се већи пораст. Поподне се код Осечине излио Јадар и поплавио око 150 кућа и неколико привредних објеката. Проглашена је ванредна ситуација у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији, где је тренутно најкритичније јер је Љубовиђа поплавила центар варошице и 500 домаћинстава. Та река је срушила и мост на магистралном путу. У прекиду је саобраћај на више регионалних путева.

Бујица је срушила мост преко реке Љубовиђе, у близини ушћа у Дрину, на магистралном путу Љубовија-Бајина Башта, јавља дописник РТС-а.

Угрожено је још пет мостова. Саобраћај је у прекиду, а вода прети да ишчупа и бандере на самом магистралном путу.

У Љубовији је поплављено најмање 500 домаћинстава. Ниво реке је за 60 центиметара виши него у време поплава пре шест година.

Повређених нема. Становништво није евакуисано, већ се само повукло на спратове. Надлежне службе су на терену, пуне се џакови са песком.

Становништву у сливу Јадра наређено је да изместе намештај и технику из приземних делова кућа јер се из правца Крупња и Осечине очекује велики поплавни талас. 

Након консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, министар полиције Небојша Стефановић упутио је додатне снаге СВС-а и припаднике Жандармерије у општину Осечина, како би помогли грађанима чије су куће угрожене услед изливања реке Јадар.

До изливања је дошло услед бујичних поплава, које су последица већих падавина у претходна 24 сата.

Припадници СВС-а, заједно са представницима локалне самоуправе и Општинског штаба за ванредне ситуације, прате дешавања на терену и спремни су да реагују и у случају потребе за евакуацијом становништва, саопштио је МУП.

Поплавни талас Јадра се из Осечине креће ка Лозници, због чега је градоначелник Лознице прогласио ванредну ситуацију.

У месту Љубовија на путу Грачаница-Љубовија обустављен је саобраћај због изливања реке Љубовиђе, саопштило је Јавно предузеће Путеви Србије.

Фотографије корисника друштвених мрежа из Ваљева, Лознице и Крупња показују да су водостаји река у овим градима узнемирујући и да, уколико се падавине наставе, може доћи до поплава. 

Због обилних падавина, у Бањи Бадањи код Лознице излила се река Церница и угрозила рад тог лечилишта.

Поред Цернице, излило се још неколико мањих река, Жеравија, Штира, Трбушница, које су поплавиле оранице, као и дворишта неколико домаћинстава, али вода није ушла у куће. 

У делу општине Коцељева у 13 сати проглашена је ванредна ситуација због изливања реке Тамнаве и њене притоке Козарице.

Најтежа ситуација је и доњем Црниљеву и селу Каменица где је Тамнава пробила насипе и поплавила домаћинства, јавља репортер РТС-а.

У прекиду је државни пут од Коцељеве, преко Доњег Црниљева ка Осечини. Превентивно је евакуисано неколико породица. 

Локална самоуправа ангажовала је сву расположиву механизацију, а на терену су и екипе "Србија воде".

Надлежни су на терену и прате ситуацију.

Колубара под контролом, излила се Обница

Река Колубара, чији је водостај порастао услед обилних падавина, је под контролом, изјавио је градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и додао да се једино Обница излила у појединим деловима, али да становништво није угрожено.

"Колубара је под контролом, она је изашла из минор корита. Обница је једина река која се излила у неким деловима приградских насеља, али становништво није угрожено јер је поплавила помоћне објекте у деловима, где не живе људи", рекао је Гвозденовић за Танјуг.

Када је реч о другим рекама, навео је да су повећаног водостаја, али да је ситуација за сада под контролом. 

Очекују се обилне падавине наредних дана 

После неколико дана неизвесности због пораста водостаја Тамиша, очекује се да ниво те реке опадне. Међутим, и даље је на снази ванредна одбрана од поплава на више од 60 километара насипа.

РХМЗ упозорава да ће на сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве данас и сутра бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа.

На Јасеници и Кубршници очекује се достизање упозоравајућих нивоа.

Данас се изнад већег дела Србије, као и у појединим деловима Београда, очекује да падне и четрдесет литара за 24 часа, а у западној Србији и више од 60 литара.

Сутра се обилне падавине очекују у централним и јужним пределима.

Црвениметеоаларм на снази је за територију Западне Србије, а у остатку Србије важе наранџасти и жути метеоаларм.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво