U Srbiji 9.000 ljudi boluje od multipla skleroze, koja je ohrabrujuća vest

Svetski je dan borbe protiv multipla skleroze. U Srbiji tu podmuklu i nepredvidivu bolest ima oko 9.000 ljudi. Od ove godine, na pozitivnoj listi lekova nalazi se savremena i efikasna terapija, do sada nedostupna pacijentima. Ipak, i dalje je mnogo onih koji ne dobijaju nikakvu terapiju.

Na jesen, Mirjana puni 43 godine. Kod nje, prvi simptomi pojavili su se pre 20 godina, a dijagnozu je dobila tek 2008. Donedavno je hodala uz pomoć štapa, a onda se njeno stanje naglo pogoršalo. Već četiri godine je u kolicima, a lek nikada nije dobijala.

Mirjana Šćepović Ćirić kaže da je bolest dosta toga uzela, jer je morala da ode u penziju u 40. godini.

"Inače sam radila u školi kao profesor muzičkog. Kad čovek dođe do kolica sve postane komplikovano. Lekovi usporavaju, menjaju tok bolesti, invaliditet se odlaže, a možda ne dođe do njega nikad, zato je važno da svi imamo terapiju", ukazala je ona.

I jedna Andrea, koja je deset godina mlađa od Mirjane, ima istu dijagnozu. Na sreću, kod nje bolest još nije pokazala svoje pravo lice jer je Andrea dve godine kao donaciju dobijala najsavremeniji lek.

"Kod mene je upitanju visokoaktivna forma bolesti i život se, kada saznate za dijagnozu, u potpunosti menja. Ja nisam osećala levu stranu tela, to znači gde god ste me dotakli, ja to nisam osetila, tada sam se javila u Urgentni centar i krenula je dijagnstika u tom pravcu", rekla je Andrea Đokić.

Mnogo je obolelih, mnogi nemaju terapiju, ali ipak, situacija je mnogo bolja nego ranije.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO kaže da je sa 12 posto koliko je lečeno do 2020. godine taj broj ove godine skočio na 27 posto.

"Naravno da ćemo se mi truditi da obezbedimo kako inovativnu tako i interferonsku terapiju za što više pacijenata, ali ono što je mnogo važnije jeste da obezbedimo stabilno i kontinuirano snabdevanje tim lekovima", istakla je Radojević Škodrić.

U junu stižu najsavremeniji lekovi 

Na dan borbe protiv ove teške bolesti, i ohrabrujuća vest - u prvoj polovini juna do 700 obolelih, stižu najsavremeniji lekovi.

Prof. dr Jelena Drulović sa Klinike za neurologiju KCS kaže da je možda još značajnije što će sada svi lekovi koji su dostupni u EU, u SAD, biti dostupni i za naše pacijnete što je ogroman uspeh.

"Izuteno je važno da što pre dijagnostikujemo i što pre započnemo lečenje, sada ćemo prvi put biti u mogućnosti da kod onih kod kojih procenimo da je neophodno daterapija započne odmah i ovim najefektivnijim lekovima to i sprovedemo", kaže dr Drulović.

Do tada, važno je da "Ostanemo povezani".

"Da mi ostanemo povezani sa svojim članovima, da oni međusobno ostanu povezani jer su velika podrška jedni drugima, želimo da poručimo da želimo da ostanemo povezani sa institucijama koje donose odluke", kaže Vesna Savić iz Društva multipla skleroza Srbije.

Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života.

Oslabljen vid, duple slike, vrtoglavica, slabost ruku i nogu, to su upozorenja. A kao upozorenje, i beogradske znamenitosti večeras će svetleti narandžastom bojom.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво