Bačka Palanka, uručeni ključevi stanova za izbegličke porodice

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je ključeve stanova za 16 izbegličkih porodica u Bačkoj Palanci izgrađenih u okviru projekta vrednog 52 miliona evra.

Dačić je naveo da je 38 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalni doprinos, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je naglasio da mu je posebno zadovoljstvo što je svečano uručuje ključeve za stanove namenjene našim sunarodnicima koji su usled tragičnih dešavanja i ratnih zbivanja 1990-ih godina prošlog veka morali da izbegnu sa prostora bivše Jugoslavije, spašavajući svoje živote i živote svojih porodica.

"Za 16 porodica današnji dan predstavlja novu etapu u njihovim životima, dan kada će dobiti svoj novi dom", istakao je Dačić.

Kako je rekao, u okviru Potprojekta pet u kome su su izgađeni stanovi u Bačkoj Palanci, planirano je useljenje ukupno 1.847 stambenih jedinica, u 25 lokalnih samouprava, odnosno dodela građevinskog materijala i kupovina seoskih kuća.

Podsetio je da su prethodno useljena i tri stana u Bačkom Petrovcu.

Dačić je na svečanost u Bačkoj Palanci pozdravio predstavnike delegacija EU i OEBS u Republici Srbiji.

"Takođe, dozvolite mi da pozdravim i mog prijatelja Vladimira Cucića, koji se nalazi na čelu Komesarijata za izbeglice i migracije, kao vodeće institucije koja sprovodi Program u Srbiji", dodao je Dačić.

Dačić je poručio da će Vlada nastaviti marljiv rad na realizaciji Programa, kako bi se obezbedilo trajno stambeno rešenje za sve izbegle porodice koje su svoju sudbinu vezale za Srbiju.

Izgradnja stanova kao uspešna regionalna saradnja 

Kako se navodi u saopštenju, Regionalni stambeni program je rezultat uspešne regionalne saradnje Republike Srbije sa zemljama u okruženju, koja ima snažnu potporu u Evropskoj Uniji kao najvećem donatoru, i drugim prijateljskim i partnerskim državama poput SAD, Španije, Švajcarske, Norveške i drugih.

Program se realizuje i uz podršku međunarodnih organizacija kao što su UNHCR, OEBS i Banka za razvoj Saveta Evrope.

Taj program ima za cilj, da bez obzira na nacionalnu pripadnost, ravnopravno pomogne svima koji su ostali bez svojih domova na prostoru bivše Jugoslavije i kao takav je primer uspešne regionalne saradnje, koji je kao takav prepoznala i pohvalila i međunarodna zajednica, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво