Predrasude, običaji i navike jači od zakona

Institucija poverenika za zaštitu ravnopravnosti obeležila je 10. rođendan. Na svečanosti poverenica Brankica Janković sumira - u prethodnom periodu urađeno je mnogo, ali stvarne ravnopravnosti nema, dok su predrasude, običaji i navike jači od zakona.

Prvu deceniju rada obeležile su hiljade rešenih predmeta. Među njima, neki se, kaže poverenica, posebno pamte.

"Mogla bi vam se obratiti ovde sama slepa devojčica, nekoliko slepe dece, koja su dobila prevoz nakon naše preporuke. Desetine bubrežnih bolesnika, koji nisu mogli da se leče u jednojh bolnici pre naše preporuke. Biračka mesta su danas gotovo u većini slučajeva pristupačna za naše građana s invaliditetom, naravno, ne još uvek sva", rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Međutim, ona dodaje da su tek na polovini puta. Prve polovine puta prisećaju se i oni koji učestvovali u osnivanju ove institucije.

Nevena Petrušić, bivša poverenica za zaštitu ravnopravnosti kaže da su 2010. godine bili zapravo na jednoj potpunoj ledini.

"I evo podsećam sve nas, to je godina kada smo u praksi imali jedan, jedini slučaj rešen - slučaj antidiskirmancije, a to je slučaj Krsmanovača. I zato smo morali da se oslonimo na praksu Evropskog suda za ljudska prava, na praksu tela za ravnopravnost u Evropi, od njih učili i gradili našu praksu", kaže Petrušićeva.

"Zamislite da ste se odlično pokazali na razgovoru za posao, ali niste primljeni samo zato što ste osoba sa invaliditetom. Ili, zamislite da ste manje plaćeni od muškog kolege koji obavlja isti posao uz slično radno iskustvo samo zato što ste žena. Upravo je to bio glavni razlog za osnivanje Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti", kaže ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jern Jelstad.

On kaže da su rezultati i postignuća poverenika ostvareni tokom proteklih deset godina pokazali da je vredelo podržati rad kancelarije.

Ambasador podseća i da se tek 15 odsto srpskih državljana žali povereniku zbog diskriminacije po bilo kom osnovu.

To bi, dodaje, trebalo da bude glavni zadatak u narednom periodu, kako bi sledeći jubilej ova institucija obeležila s procentom od 100 odsto srpskih državljana koji se obraćaju povereniku kada je potrebno.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво