Šta su profesori iz Amerike preporučili studentima iz Kragujevca

Šesnaest renomiranih profesora iz Amerike održalo je seriju onlajn predavanja kragujevačkim akademcima u okviru studijskog programa Master informacionih tehnologija. Pored interaktivnih predavanja, studenti su imali priliku da se konsultuju sa nekim od najznačajnijih imena u svetu nauke o izovima koja pred obrazovanje donosi četvrta industrijska revolucija.

Nova znanja i brze promene karakterišu oblast informacionih tehnoligija. To od naših studenata zahteva usavršavanje, prilagođavanje i praćenje svetskih dostignuća.

Da bi ostali u igri, moraju da imaju multifunkcionalna znanja. A, šta su naučili od američkih profesora?

"Predavanja su raznolika, iz različitih oblasti, kao što su mašinsko učenje, klaud kompijuting, testiranje softvera i slično. Profsori su voljni da sa nama podele svoja iskustva iz industije i da odgovore na sva naša pitanja", kaže Anđela Blagojeić, koja pohađa Master program 4.0 na Univerzitetu u Kragujevcu.

Onlajn predavanja, pored kragujevačkih studenata, pratili su i profesori sa fakulteta u Srbiji,na kojima se realizuje program master 4.0.

Sa druge strane ekrana priznati profesori. Među njima i Zoran Obradović, jedan od vodećih naučnika u oblasti vestačke intligencije.

"Da im prosto ukažem na neke izazove oblasti, na neke mogućnosti, na neke aplikacije koje se rade u mojoj laboratoriji. Mi radimo u ovom momentu dosta aplikacija vezanih za probleme u zdravstvu", navodi Zoran Obradović sa Univerziteta Templ u Filadelfiji.

Pored medicine, informacione tehnologije imaju široku primenu u industriji, privredi, svakodnevnom životu. Saradnja sa profesorima iz Amerike ima za cilj da naše akademce pripremi za izazove koje donosi četvrta industrijska revolucija.

"verovatno neće biti bitno da li sedimo ovde u Los Anđelesu ili Njujorku, Vašingtonu i mislim da je to jedan novi modalitet nastave koji će verovatno da se primenjuje u budućnosti", smatra prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Za budućnost se i spremaju kandidati na programu Master 4.0, koji se realizuje na Univerzitetima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Srbija je već pozicionirana u svetu, kao zemlja izuzetih IT stručnjaka.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи