Tradicionalni katastar više neće postojati

Službenici Republičkog geodetskog zavoda radili su i za vreme vanrednog stanja, a već četiri godine reformišu sistem i pripremaju se za potpuno gašenje šaltera i prelazak na digitalne platforme.

Redovi u šalter-salama Republičkog geodetskog zavoda trebalo bi da budu prošlost, zbog toga što će se katastar, prema najavama direktora RGZ-a Borka Draškovića, od 1. januara 2021. preseliti na internet platformu.

"Već četiri godine smo u projektu Svetske banke i uz podršku donatora iz Velike Britanije, Švedske, Norveške i Holandije i njihovih eksperata, mi smo dosta toga reformisali u okviru zavoda i mi se pripremamo za potpuno gašenje šaltera u Republičkom geodetskom zavodu koje po našem važećem zakonu treba da se desi 1. januara 2021. godine", rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Dodao je da su tokom vanrednog stanja zbog koronavirusa uvedena e-zakazivanja.

"Tako da ako bismo sutra hteli da idemo u katastar, mi bismo sad uzeli mobilni telefon i za tridesetak sekundi zakazali kada sutra da dođemo. Nikoga ne bi bilo, bili biste jedini na šalteru. Završili biste svoj posao i izašli bez ikakve opasnosti da je prisustvo virusa u sali ili ne", naveo je Drašković.

Istakao je da reforma RGZ-a predstavlja napuštanje tradicionalnog katastra i da je služba katastra počela da koristi digitalne platforme koje su zasnovane na geoprostornim podacima.

"Potrebna je osnovna digitalna pismenost" 

Drašković je naveo da je za korišćenje novih platformi potrebna osnovna digitalna pismenost.

"Ta osnovna digitalna pismenost je neki nivo koji je neophodan da bi se ova naša sofisticirana tehnologija i metoda koja se koristi u našem registru, a ovo su najkompleksniji registri na svetu. Zemljišna administracija je najkompleksnija državna administracija", kazao je Drašković.

Direktor RGZ-a je istakao da će se kompleksni problemi sa platformom rešiti tako što će je umesto građana koristiti profesionalni korisnici.

"Ako državni organi traže nešto od građana oni će morati sami da uzmu od Republičkog geodetskog zavoda, pa to se sad radi preko magistrale državnih organa. Zatim, notari automatski prosleđuju sve kupoprodajne ugovore Republičkom geodetskom zavodu, mi otvaramo predmete, završavamo taj predmet bez da građanin mora da dolazi na šalter Republičkog geodetskog zavoda i dobija na kućnu adresu", rekao je Borko Drašković i dodao da su sve digitalne usluge RGZ-a besplatne. 

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво