Najavljena jednokratna pomoć penzionerima od najmanje 4.000 dinara

U narednih mesec dana biće obezbeđena jednokratna pomoć penzionerima u minimalnom iznosu od 4.000 dinara, najavila je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare povodom koronavirusa.

Ana Brnabić je rekla da je to izuzetno važna mera i da ju je predsednik Aleksandar Vučić zamolio da se iz budžeta izdvoje dodatna sredstva za pomoć i podršku penzionerima, kako bi se oni osećali sigurno.

Premijerka je rekla i da je juče doneta odluka da se ulože dodatna sredstva u visini od 24 milijarde dinara u kapitalne projekte, odnosno u infrastrukturu, kako bi se stimulisao rast i kako bi se ubrzala implementacija programa "Srbija 2020–2025". Mere su donete da bi se prevenirali negativni efekti koronavirusa na ekonomiju i privredu. 

Brnabićeva navodi da je dobro što je u poslednjih nekoliko godina rađeno na tome da postoji povećana disciplina, više odgovornosti i na republičkom i na lokalnom nivou.   

Rekla je da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija koronavirusa imati uticaj na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5 odsto.

Ukazala je da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

Kada je reč o turizmu, podsetila je da je Vlada početkom februara donela odluku da iz budžetske rezerve izdvoje dodatna sredstva za dodatnih 60.000 vaučera za građane.

"Tako da je podeljeno 160.000 vaučera, kako bismo ublažili malo to što nećemo imati jednak priliv stranih gostiju. To je mera za sada", rekla je Brnabićeva i dodala da će sutra razgovarati sa svim hotelijerima o problemima i načima za ublažavanje eventualnih posledica.

Brnabić je istakla da je povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek najbolji lek protiv usporavanja rasta.

U tom smislu, podsetila je da je Narodna banka Srbije juče smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, kao i da je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa sa plus/minus 1,25 procentnih poena na plus/minus 1,0 procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu.

"S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujem da mere omoguće rast kreditne i privredne aktivnosti u privatnom sektoru", rekla je Brnabić.

Dodala je da svi svi infrastrukturni projekti u Stbiji teku po planu, nema kašnjenja, firme rade dobro, a radnici su na terenu.

Premijerka je naglasila da se održavaju dnevni sastanci sa predstavnicima trgovinskih lanaca u zemlji i da roba na rafovima ima dovoljno te apelovala da građani ne stvaraju zalihe.

Brnabićeva je rekla da je danas takođe imala sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji ju je obavestio da na tržištu ima dovoljno svih poljoprivrednih proizvoda.

Svetska banka ponudila Srbiji 20 miliona dolara pomoći

Svetska banka se jutros javila Vladi Srbije sa pismom da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica koronavirusa, izjavila je Ana Brnabić i dodala da je i Kina ponudila Srbiji dodatne maske i drugu zaštitnu opremu.

Na pitanje novinara da li će Srbija zatražiti finansijsku pomoć od neke zemlje ili međunarodne finansijske organizacije, premijerka je rekla da za tim trenutno nema potrebe pošto država ima dovoljno svojih sredstava, zbog svega što je po pitanju finansija urađeno u prethodnom periodu u zemlji.

Kaže da je SB ponudila dodatna stredstva za bilo kakve hitne mere za otklanjenje posledica širenja korona virusa.

"Iz Kine su se javili i ponudili, ako je sada nama potrebno dodatnih količina maski, zaštitne opreme i testova, da će nam poslati ukoliko bude potrebe i još smo u kontaktu sa njima", navela je Brnabićeva.

"Srbija se još od 2014. pripremala za krizna vremena", rekla je premijerka, podsetivši da su od tada postignuti značajni rezultati "po pitanju finansijske discipline, deficita, javnog duga" koji danas iznosi oko 48 odsto BDP-a i drugo.

Uskoro pravilnici za kompanije 

Ana Brnabić je izjavila da će Vlada Srbije u dogovoru sa Privrednom komorom Srbije danas napraviti konačne Pravilnike za kompanije o daljem postupanju zbog koronavirusa, navodeći da u nekim sektorima zaposleni mogu da rade od kuće.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje kako da se ne umanjuju zarade zapslenima koji su, ne svojom krivicom, u izolaciji, navela da se razmišlja o tome, te dodala da će takve informacije biti dostupne preko info servisa Privredne komore.

"Tokom dana ćemo imati tačan Pravilnik o tome kako se sve firme ponašaju u takvim situacijama. Mi smo dobili i dopise od sindikata, ja sam dogovorila da se, ukoliko ima potrebe, nađemo sa njima i reagujemo", rekla je Brnabić.

Kako je navela, ima različitih industrija koje se u ovim okolnostima imaju različite opcije.

"U nekim sektorima je u redu da ljudi rade i kada su u samoizolaciji. Sektor usluga, IT, oni mogu da rade od kuće, moderne tehnologije to dozvoljavaju, a neki će drugačije. Danas ćemo se sa PKS napraviti konačne Pravilnike za sve sektore i za sve kompanije i onda ćemo sesti sa sindikatima da vidimo zajedno šta možemo da radimo", rekla je Brnabićeva.

Ona je poručila da je najvažnije da nema panike i da ima međusobne solidarnosti.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво