Čestitke za Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena – 8. mart čestitali su najviši zvaničnici Srbije.  Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je ženama Srbije 8. mart, Međunarodni dan žena.

"Zajedničkim naporima uspeli smo da ostvarimo značajne pomake u borbi žena za rodnu ravnopravnost i jednake šanse. Zato pozivam sve institucije da se fokusiramo na dosledno sprovođenje zakona kako bi smanjili nasilje prema ženama, ekonomski ih osnažili, omogućili bolju zastupljenost i vidljivost žena i suprotstavili se svakom obliku govora mržnje", istakla je Gojkovićeva.

Ona je podsetila da je Skupština Srbije ostvarila suštinski iskorak ka ravnopravnijem učešću žena u političkom životu donošenjem izmena zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, kojima je predviđeno da na izbornim listama bude 40 odsto žena.

Premijerka Ana Brnabić čestitala je Međunarodni dan žena i poručila da žene i muškarci moraju zajedno da se bore za ravnopravnost.

"Svi zajedno, i žene i muškarci, moramo da se borimo za ravnopravnost, da stvaramo jednake šanse za sve i jačamo inkluzivno društvo", navela je Brnabić na Tviteru. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je uputio je čestitku povodom 8. marta, Dana žena. 

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović čestitao je Međunarodni dan žena, 8. mart, svim pripadnicama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sinoć je u Palati "Srbija" za pripadnice MUP-aodržan koncert Orkestra policije.

"Želeo sam da vam pre svega kažem jedno veliko hvala, jer ste svojim radom, profesionalnim zalaganjem, kvalitetom i sposobnošću pokazale da ste najbolji deo našeg Ministarstva", poručio je Stefanović.

On je naveo da je ponosan što se u Ministarstvu unutrašnjih poslova u svim segmentima rada, i policije i sektora koji nisu policijski, ne pravi razlika između žena i muškaraca.

Istakao je da su žene u Ministarstvu unutrašnjih poslova osim profesionalnosti i odricanja koji policijski posao nosi sa sobom, pre svega majke svojoj deci i oslonac porodici.

Čestitke pripadnicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  

Ministar odbrane Aleksandar Vulin svim pripadnicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čestitao je Međunarodni dan žena, 8. mart.

"Sigurno koračajući stopama žena koje su započele borbu za ravnopravnost pre više od jednog veka, položajem koji vi danas imate u društvu u svim sferama poslovnog i uopšte javnog života dokazujete da njihova borba nije bila uzaludna. Danas stojeći rame uz rame sa pripadnicima muške populacije, a negde i za korak ispred njih pokazujete da ste dostojne naslednice i čuvari ove tradicije borbe posebnog žara koji nikad ne sme biti ugašen", naveo je ministar odbrane.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je svim ženama u Srbiji 8. mart poželevši im da tokom cele godine, a ne samo na ovaj dan, budu poštovane i srećne.

Paunović je povodom Međunarodnog dana žena istakla da žene, koje čine polovinu populacije u Srbiji, treba da budu još više uključene u promene i rešenja koja utiču na razvoj demokratskog društva.

"Ovaj dan treba da nas podseti na hrabre i jake žene koje su uspele da pobede i odbrane svoja osnovna ljudska prava i postave temelj rodne ravnopravnosti", rekla je Paunović, dodajući da je aktivizam žena nezaustavljiv proces, koji treba da dovede do još veće zastupljenosti žena u institucijama države i društva.

"Žene i dalje diskriminisane na tržištu rada" 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, da su žene i dalje diskriminisane na tržištu rada, uglavnom kada je reč o porođaju i nemogućnosti napredovanja.

Jankovićeva je za RTS rekla da žene imaju velike probleme i u ruralnim područjima, a to se odnosi na pristup zdravstvu, nedovoljnu podršku za biznis, ali i na nasilje s kojim se suočavaju.

"Najveći napredak prethodne godine učinjen je na zakonodavnom polju i na polju političke participacije žena", ocenila je Jankovićeva i dodala da veruje da će upravo žene nametnuti teme koje ih najviše interesuju, a tih problema se ne treba stideti.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je 8. mart svim Beograđankama i poručio da je ovaj dan posvećen zahvalnosti i poštovanju prema ženama, ali i prilika da se podsetimo svih njihovih društvenih, političkih i ekonomskih dostignuća. 

Radojičić je na današnji dan podsetio na velika odricanja koje su žene trpele i iskazao divljenje njihovoj borbi za prava koja je trajala više od veka, u kojoj su izvojevane mnoge pobede, počev od one za prava glasa. Ipak, problem nejednakosti u određenim segmentima života i dalje postoji i zato ta borba ne sme stati, ali u njoj imate i saveznike, naglasio je gradonačelnik. 

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије