Јанковић: Жене се и даље суочавају са стереотипима и предрасудама

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да су жене и даље дискриминисане на тржишту рада, углавном у вези са порођајем и немогућношћу напредовања.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да жене имају велики проблем и у руралним подручјима, а то се односи на приступ здравству, недовољну подршку за бизнис, али и на насиље са којим се суочавају.

Повереница је рекла да је највећи напредак претходне године направљен на законодавном пољу и на пољу политичке партиципације жена.

Како је рекла, верује да ће управо жене наметнути теме које их највише интересују, а тих проблема се не треба стидети.

Бранкица Јанковић је позвала жене да и даље подносе притужбе јер се имплементацијом само једне препоруке могу решити бројни проблеми.

Истакла је и да је потребна промена културног обрасца, јер се жене и даље суочавају са стереотипима и предрасудама о њиховој улози.

Додаје да се и даље сматра да је кување и прање женски посао, нарочито у руралним подручјима. Такође, многе жене се одричу наслеђа у корист браће и тиме се њихов економски положај отежава.

Међународни дан жена данас ће бити обележен отварањем Салона нобеловки. Бранкица Јанковић каже да је потребно променити културни образац и истаћи шта су све жене урадиле у уметности.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво