Patrijarh Irinej strahuje da će u Crnoj Gori doći do fizičkih obračuna

Patrijarh srpski Irinej ne vidi o čemu bi se pregovaralo sa Vladom Crne Gore pošto je, ističe, jedino rešenje da se povuče Zakon o slobodi veroispovesti.

Patrijarh srpski Irinej je na kraju svoje posete Srpskoj pravoslavnoj crkvi u SAD za portal Sabornik rekao da u spornom zakonu nema ni govora o verskoj slobodi već o želji da se dođe do svetinja i manastirskih imanja, koje bi se poverile "nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću".

Želja vlasti je, ističe, da ima svoju autokefalnu crkvu, vreovatno s Dedeićem na čelu, koju narod nije prihvatio. 

Patrijarh kaže da postoje indicije da će doći do fizičkih obračuna, pa čak i do prolivanja krvi.

"Crnogorci kažu: branićemo životima svojim naše svetinje. Poruka je vrlo jasna koju treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore i opšteg mira", poručio je Irinej.

Patrijarh Irinej je rekao da je dolaskom mitropolita Amfilohija crkva dosta oživela, sagrađene su nove crkve i narod je počeo da se vraća crkvi.

"Živa crkva i živ narod, verovatno je to nekome smetalo", rekao je patrijarh.

"Srpska crkva podigla Crnu Goru" 

Patrijarh Irinej smatra da je ono što je crnogorski predsednik Milo Đukanović učinio ne samo nezakonito, već i protiv svake pameti, kao i da on "atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske".

Kaže da nisu istinite Đukanovićeve tvrdnje da je to bila državna imovina do 1918. godine, koja je navodno kasnije prešla u srpske ruke.

"To nije istina i ne samo da to nije istina, nego je srpska crkva i rodila i podigla Crnu Goru. Bez srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala, to je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari Crne Gore", rekao je Irinej.

"Mirne demonstracije nikoga ne ugrožavaju" 

Ističe da se tamo dešavaju "jesu mirne demonstracije, molitvene i odvijaju se na jevanđelski način, nikoga ne ugražavajući već moleći se Bogu u svojim svetinjama i sa narodom čineći litije da skrenu pažnju onima koji su nadležni za Crnu Goru".

Patrijarh kaže da je takav stav zauzela i Amerika i izrazio očekivanje da će to doći do "ušiju gospodara Crne Gore".

Da posetimo, američki arhiepiskop Elpidofor je ranije u pismu državnom sekretaru SAD Majku Pompeu naveo da se u Crnoj Gori krše ljudska i verska prava pravoslavnih hrišćana.

Irinej ističe da je i papa izneo mišljenje da je to "nešto nenormalno i protivzakonito", kao i svi patrijarsi koji su dali podršku srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара