Архиепископ Елпидофор Помпеу: Заштитите православне хришћане у Црној Гори

Амерички архиепископ Елпидофор у писму Мајклу Помпеу наводи да се у Црној Гори крше људска и верска права православних хришћана.

Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор, написао је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и верских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповести.

"Као председник Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама, имам посебну част препоручити Вашој пажњи посебну забринутост православних хришћана наше земље, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање верских слобода након недавног усвајања Закона о слободи верописповести и статусу верских заједница од стране црногорског парламента", наводи се у писму.

Према његовим речима, чини се да имплементација овог закона подразумева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених пре 1918, а којима недостаје формална документација о поседовању.

"Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гору су директно погођена овим мерама које прете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном наслеђу. Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у време док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње", написао је амерички архиепископ Елпидофор.

Он у писму позива да се заштите православни хришћани у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и верских права. 

"Молим се за мир у Црној Гори, верске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону", закључује се у писму Помпеу.  

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2020, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za inicijativu

Treba napisati u Trampu pa ici i na sud u Haagu. Srbi u CG su se uvijek borili za slobodu i pravdu.

(недеља, 19. јан 2020, 12:26) - anonymous [нерегистровани]

Problem je u necivilizacijskom i diskriminatorskom zakonu

Ako prodje ovaj antizakon u CG, sutra ce proci slicni zakoni i na KiM i u S.Makedoniji u Hrvstskoj, itd.

(недеља, 19. јан 2020, 12:09) - Backo [нерегистровани]

@Sta nam ostaje?!

A ko to hoce da ti uzme istoriju,veru,crkvu?Sve sto si ti naveo niko nikom ne moze uzeti.Moze samo da preuzme,nesto sto nije njegovo,ali onda on nije taj za koga se izdaje da jeste.

(недеља, 19. јан 2020, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

U crnoj gori ?

A sta je sa srbima na kosmetu?

(недеља, 19. јан 2020, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Sta nam ostaje?!

Ako nam uzmu nasu istoriju, nas identitet, nasu crkvu, svetinje i veru, sve su nam uzeli, pa i dusu!!! Sta nam onda ostaje?!!! Ko smo mi i ciji smo mi?!!!