Preporuke za prevenciju i oporavak od hakerskih napada

U cilju podizanja svesti o značaju prevencije od bezbednosnih rizika i merama zaštite od njih, nacionalni CERT je objavio preporuke za prevenciju i oporavak od ransomver napada. Savetuje se redovno ažuriranje operativnih sistema i antivirus softvera kao i da se ne otvaraju prilozi u mejlovima sa nepoznatih i sumnjivih adresa.

CERT navodi da je ransomver vrsta zlonamernog softvera ili malvera koji uskraćuje pristup IKT sistemu ili podacima dok otkupnina ne bude plaćena.

Obično se širi putem elektronske pošte ili nenamerno posećujući zaražene internet stranice, a svaki korisnik koji čuva važne podatke na računaru ili mreži je u riziku.

Oporavak može biti težak, a neke žrtve najčešće plaćaju otkupninu u nadi da će dobiti odgovarajuće ključeve za otključavanje inficiranih datoteka.

Međutim, ne postoji garancija da će se plaćanjem otkupnine ključeve i dobiti.

CERT preporučuje, između ostalog, redovno ažuriranje operativnog sistema, softvera i antivirusa najnovijim verzijama poznatih odbrambenih kompanija.

Korisnici ne treba da kliknu na linkove ili otvaraju priloge koji stižu sa nepoznatih i sumnjivih adresa i da ne ostavljaju lične podatke kada odgovaraju na imejl poštu, neželjeni telefonski poziv ili poruku.

Posebne preporuke odnose se na kompanije.

Ukoliko se ransomver napad uspešno izvede, Nacionalni CERT preporučuje da se ne plaća otkupnina, a incident prijavi nadležnim organima.

Kada se napad realizuje, CERT navodi niz preporuka kako korisnici treba da postupe, a najvažnije je svakako sprečavanje daljeg širenja. Kompletne preporuke možete pogledati na sledećim linkovima:

Preporuke za preventivnu zaštitu od ransomware napada

Preporuke za oporavak od ransomware napada

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије