Tu su na svaki poziv, na vrata teško obolelih Šapčana kucali su 600 puta

Bespomoćne, stare, osobe sa invaliditetom i teško obolele pacijente u Šapcu od novembra prošle godine obilazi mobilni palijativni tim. U okviru prekograničnog projekta "Podrži život", koji šabački Dom zdravlja relizuje sa Hrvatskom, a finansira EU, zaposlena su dva lekara i tri medicinske sestre koji stižu i do najudaljenijih sela.

Za četiri meseca, na vrata teško obolelih Šapčana, zvonili su više od 600 puta. Mladi lekari i medicinske sestre rade u dve smene, i po pozivu stižu na svaku adresu.

"Moja supruga boluje od devedeset šeste godine. Mnogo nam znači što ovaj tim dolazi, tu su na svaki poziv. Ako ne mogu da dođu, oni se jave telefonom, pitaju šta je i kako je", rekao je Milan Popović iz Šapca.

Palijativni tim šabačkog Doma zdravlja ima oko stotinu pacijenata. Na terenu obavljaju većinu pregleda, i po potrebi organizuju prevoz do zdravstvene ustanove.

"Mogu reći da smo do sada postali porodica sa njima. Izlazimo im u susret koliko god možemo. Svi mogući pregledi, kao što su dodatna laboratorija, vađenje krvi, vađenje šećera, previjanje dekubitnih rana', kaže Vesna Bajić Nedić iz Šapca.

Posebna obuka za negu teško obolelih 

Za pomoć teško obolelima, prošli su posebnu obuku. U okviru projekta prekogranične saradnje kupljena su dva automobila i medicinska oprema.

"Palijativno zbrinjavanje je pristup kojim se podiže kvalitet života bolesnika i njegove porodice koja se uglavnom suočavaju sa teškim neizlečivim bolestima. Sami pacijenti, članovi njihovih porodica i izabrani lekari mogu nas kontaktirati", kaže Snežana Simić, koordinator palijativnog tima.

Direktor Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić" Jasmina Stanković kaže da je mobilni palijativni tim tu da obavlja kućne posete, preglede, tim pacijentima koji su najčešće nepokretni.

"Ono što bih istakla, ovim projektom nisu obuhvaćeni samo onkološki pacijenti, dakle pacijenti koji su oboleli od malignih bolesti, nego i svi drugi", kaže Stankovićeva.

Za pomoć starim i nepokretnim osobama angažovani su fizijatar i fiziotarapeut. Šabački palijativni tim, odlazi i na adrese pacijenata koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво