IZ ČASA U ČAS

Koronavirus stigao na sve kontinente, prvi slučaj zaraze u Rumuniji

Prisustvo koronavirusa do sada je zabeleženo u skoro 40 zemalja sveta. Zaraženih ima na svim kontinentima osim na Antarktiku. U Hrvatskoj je potvrđeno da je obolelo troje koje je boravilo u Italiji. Prvi slučajevi zabeleženi u Rumuniji, Grčkoj i Severnoj Makedoniji. Stručnjaci u Srbiji ističu da je zdravstveni sistem spreman da se bori sa potencijalnom zarazom.

23.30 – Ukupan broj zaraženih koronavirusom premašio je 80.000, a izlečeno je oko 30.000 ljudi. Preminulo je oko 2.700 osoba. 

22.40 – U rumunskom okrugu Gorž registrovan prvi slučaj zaraze koronavirusom, objavio ministar zdravlja.  

21.50 – Letovi sa i ka Međunarodnog aerodroma u Dubaiju su otkazani na narednih 48 sati. U Bahreinu otkriveno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

21.00 – U Norveškoj potvrđen prvi slučaj zaraze od koronavirusa.

20.40 – Ministar zdravlja Makedonije Venko Filipče rekao je na konferenciji za medije da je pacijentkinja pozitivna na koronavirus u dobrom stanju. Dodaje da je još devetoro putnika koji su bili u kombiju kojim je putovala iz Italije u kućnoj izolaciji pod policijskiim nadzorom. 

20.00 – U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do 18 časova još dve osobe su testirane na prisustvo koronavirusa čiji su uzorci bili negativni.

19.40 – Novi slučaj zaraze u Francuskoj, broj obolelih porastao na 18.

19.25 – I Gruzija je prijavila prvi slučaj koronavirusa.

19.05 – Nemački ministar zdravlja Jens Špan kaže da je prijavljeno još pet slučajeva zaraze u toj zemlji, pa se broj obolelih popeo na 20.

18.45 – Pakistan je potvrdio prva dva slučaja koronavirusa u zemlji, ali su oba pacijenta u stabilnom stanju, kaže tamošnji ministar zdravlja Zaraf Mirza.

18.30 - U Hrvatskoj je potvrđen treći slučaj koronavirusa. Radi se o muškarcu koji radi u Italiji, a smešten je u riječkoj bolnici, prenosi portal Indeks.

17.50 – U Brazilu je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Latinskoj Americi. 

17.15 – Prvi slučajevi zaražene dece u Evropi je iz Italije. Većina od šest slučajeva potiče iz "žarišta" u okrugu Lodi koji je u karantinu zbog epidemije u severnom delu Italije. 

17.00 – I Severna Makedonija potvrdila je prvi slučaj zaraze u toj zemlji. Prisustvo virusa dijagnostikovano je kod žene koja se nedavno vratila iz Italije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da koronavirus u ovom trenutku u Srbiji ne postoji. Ističe da je napravljen detaljni plan za slučaj da zaraza stigne i u Srbiju. 

Načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, epidemiolog Predrag Kon istakao posle sastanka sa Vučićem je da je zdravstveni sistem u Srbiji spreman da primi prve obolele od koronavirusa.

U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Torlak do 18 časova još dve osobe su testirane na prisustvo koronavirusa čiji su uzorci bili negativni. Ukupno je dosad testirano 16 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, navodi se na portalu covid19.rs.

Železnički, drumski i avio-saobraćaj odvija se regularno, u skladu sa redom polaska i nije zabeležen nijedan incident u vezi sa koronavirusom.

Povodom audio-zapisa u kojem ženska osoba saopštava da se krije broj obolelih i mrtvih od kovid-19, a koji se od sinoć delio putem aplikacija Vajber i Vocap, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je podnelo krivičnu prijavu protiv NN lica za širenje lažnih vesti, izazivanje panike i nereda.

U Evropi se povećava se broj zemalja u kojima je koronavirus registrovan. U Hrvatskoj je potvrđeno da je troje obolelo koje je boravilo u Italiji, prvi slučajevi zabeleženi su u Grčkoj i Severnoj Makedoniji.

"Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu, rečeno je da je treći registrovani slučaj koronavirusa muškarac koji radi u Parmi u Italiji, a smešten je u bolnici u Rijeci", preneo je Indeks.

Norveška Agencija za javno zdravlje saopštila je da je jedna osoba zaražena koronavirusom. Kako se navodi, ta osoba se nalazila u kućnom karantinu od trenutka povratka iz Kine i malo je verovatno da bi mogla da bude prenosilac bolesti.

To je prvi slučaj zaraze od koronavirusa u toj državi, prenosi Rojters.

Zaraza u Nemačkoj ulazi u "novu fazu"

Nemački ministar zdravlja Jens Špan kaže da je prijavljeno još pet slučajeva zaraze kovidom-19 u toj zemlji, pa se broj obolelih popeo na 20.

"Zaraza ulazi u novu fazu", ocenio je Špan, ukazujući da veliki broj ljudi bio u kontaktu sa obolelima. Dosad se lanac zaraze mogao ispratiti da samog izvora u Kini, dodao je Špan.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran naveo je da je potvrđen novi slučaj zaraze, pa je broj obolelih u toj zemlji porastao na 18.

Veran je istakao je da u toj zmelji nema epidemije, već samo izlovanih slučajeva. Od 18 ljudi, dvoje je preminulo, 12 izlečeno, a četvoro je i dalje u bolnici.

Gruzin sa kornavirusom "uhvaćen" na granici

I Gruzija je prjavila prvi slučaj koronavirusa. Ministarka zdravlja Ekaterine Tikaradze rekla je da je gruziski državljanin koji je vraćao iz Irana prešao granicu u susedni Azerbejdžan.

"Sa graničnog prelaza odmah je odveden u bolnicu", dodala je Tikaradze.

Širenje koronavirusa u Evropi navelo je mnoge vlasti na neobične mere, što je slučaj i u Švajcarskoj. Tako su u čelnici švajcarske vojske u kantonu Tesin, koji se graniči sa Italijom, naložile vojsci da ne napušta kasarne.

U Brazilu je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Latinskoj Americi. Kovid-19 dijagnostikovan je kod 61-godišnjeg muškarca iz Sao Paola koji se nedavno vratio iz Italije.

Pakistanski ministar zdravlja Zaraf Mirza Pakistan je rekao je da su u toj zemlji potvrđena dva slučaja koronavirusa, ali da su oba pacijenta u stabilnom stanju.

"Nema potrebe za paniku, stvari su pod kontrolom, napisao je Mirza na svom Tviter nalogu", preneo je Rojters.

Kod američkog vojnika stacioniranog u Južnoj Koreji dijagnostikovana je zaraza koronavirusom.

U kineskim zatvorima je čak 555 osoba zaraženo koronavirusom. Do sada nije bilo smrtnih slučajeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво