Вучић: Имамо детаљни план, нема заражених коронавирусом, али има много лажних вести

Председник Србије Александар Вучић рекао је да коронавирус у овом тренутку у Србији не постоји. Истиче да је направљен детаљни план за случај да зараза стигне и у Србију.

Александар Вучић је након састанка у Председништву Србије рекао да је данас разговарао са свима који се баве превентивомали и са свим надлежнима који треба да решавају и проблеме уколико се појави коронавирус у Србији.

"У Србији нема заражених вирусом, ово говорим јер смо изложени невероватној кампањи лажи и неистина на друштвеним мрежама – од тога да је на Инфективној клиници умрло двоје људи, а двоје на Бежанијској коси, да људи иду у скафандерима. Нико није преминуо и не само да нема смртних случајева већ ни позитивних на коронавирус", рекао је Вучић.

Истакао је да су договорене комплетне мере превенције и мере хитне реакције свих надлежних органа у Србији у случају појаве коронавируса. Предвидели смо све до најситнијих детаља, рекао је Вучић.

Председник наводи да ће се повећати број санитетског особља на граничним прелазима, укључујући оне који досад нису имали такве тимове.

"На главним граничним прелазима, посебно према Хрватској и Мађарској, и на сва три аеродрома, свуда имамо такве тимове, појачаћемо их и на граници према Бугарској и Северној Македонији. Припремили смо све наше установе и објекте, собе уредили за потенцијалне болеснике. Направили смо све што је потребно да можемо да их излечимо", рекао је Вучић.

Нагласио је да су замолили две компаније које производе заштитну опрему, посебно маске, да убрзају производњу.

"Никаквих проблема нећемо имати, осим проблема са намерним или случајним изазивањем панике, која је непотребна", рекао је председник Вучић.

"Сачувати економску снагу земље" 

Вучић је указао да се посебна пажња мора обратити на економију, јер се мора сачувати економска снага земље, будући да су, како је приметио, земље које нису припремиле своје становништво и нису рекле шта се тачно дешава имале велике последице.

Зато ће током сутрашњег дана министар трговине Расим Љајић и председник ПКС Марко Чадеж разговарати са свим снабдевачима за територију Србије, са фирамама, компанијама, да никакве панике на тржишту не сме да буде.

"Молим људе да не купују брашно, конзерве... Непотребно је. Треба да се понашамо рационално, да чувамо земљу од излива лажне љубави, која је, у ствари, усмерена на то да се земља сруши", поручио је Вучић.

Приметио је и да ће бити економских проблема, због недостатка делова из Кине, те апеловао да се кроз то "лакше прође", посебно имајући у виду да је земља бележила раст у јануару.

Здравствени радници у заштитним униформама

Вучић је рекао да су се здравствени радници појавили у заштитним униформама, јер се јавио човек који је рекао да је био на просторима где је могуће или постоји бојазан да је био у друштву заражених.

"То је по процедури, изашла су амбулантна кола, људи са заштитном опремом. Установило се да човек није позитиван, већ има лакши облик обичног грипа. Нема потребе за паником", поновио је Вучић и додао да је већа смртност од обичног грипа.

Председник је навео да се нада да ће Србија из ситуације са вирусом изаћи без озбиљних последица.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво