Još jedan "pancir" sleteo na Batajnički aerodrom

Drugi deo artiljerijsko-raketnih sistema za protivvazdušnu odbranu "pancir-S1E", koje Srbija nabavlja od Rusije, stigao je jutros na batajnički vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", preneo je "Sputnjik".

Deo sistema je dopremljen avionom An-124 "Ruslan", registarskih oznaka RA-82038, istim onim kojim je u subotu transportovan prvi deo isporuke.

Sporazum za nabavku jedne baterije "pancira", koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine, a u narednom periodu očekuje se i nastavak isporuka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je Srbija jedina u regionu koja ima raketni sistem "Pancir", odbrambeno oruđe, ali oruđe koje čini Srbiju jačom, a vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju.

On je takođe dodao i da nema sumnje da će "pancir" istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju.

"Pancir S" je hibridni topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 milimetara, osmatrački i nišanski radar, kao i optički blok za nadzor i upravljanje paljbom.

Osnovna namena je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska sedišta.

Namenski je pravljen za gađanje ciljeva na visinama od nula do 15.000 metara visine i 20 kilometara daljine, i to vođenim raketama i topom sa velikom brzinom gađanja.

Šanse za "prolaz" dronova, krstarećih raketa, protivradarskih projektila i niskoletećih aviona su veoma male.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 25. feb 2020, 19:39) - Uglješa Čađenović-CRNI [neregistrovani]

Sigurnost na prvom mestu

Za ekonomske i vojno-odbrambene rezultate mora se priznati da su vrlo dobri, kao i u sferi populacione politike.Treba nastaviti u tom ritmu i u ostalim oblastima.Samo hrabro, marljivo i strpljivo.

(utorak, 25. feb 2020, 17:53) - Јевстатије Стратимировић [neregistrovani]

Визионарски

Ништа лоше по Србију не може бити од набавке дефанзивног оружја моћних ефектива. Набавити још 10-15 батерија у наредном периоду и распоредити по читавој земљи а касније и нешто још озбиљније када се стекну услови. Ово не служи да се било ко напада, вероватно се никада неће ни употребити, једина сврха је да се потенцијални нападач одбије унапред.

(utorak, 25. feb 2020, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

vreme je

da se zameni PAT M55 a i druga orudja.napreduje avijacija i treba imat adekvatna orudja za njihovu neutralizaciju.treba nabavit i s400 ali bez pompe.onako tiho da ne bode oci.

(utorak, 25. feb 2020, 17:40) - milan lala [neregistrovani]

PVO

Sve cestitke za pocetak stvaranja cvrste respektabilne PVO.Sad ostaje da se PVO sistem potpuno kompletira sa divizionom Pancira S 1 sa hipersonicnim raketama, divizionom S-400 -Triumf i divizionom BUK M3. To znaci da Srbija u svojoj odbrani ima PVO kratkog, srednjeg i dugog dometa.Snazna PVO je preduslov da se Srbija u miru i slobodi razvija.Samo vojno jaka Srbija moze se brzo ekonomski razvijati i obezbediti buducnost svom narodu.Sloboda nema cenu.Rusija je spremna da Srbiji odobri dugorocni kredit uz odlozen pocetak placanja i uz najpovoljnije uslove kupovine S-400 i BUK M3 .Sve je do nas i nase spremnosti i odlucnosti da odbijemo pritiske i pretnje u vezi kupovine PVO jer nasa PVO samo sluzbi odbrani.Zivotno je vazno da se na vereme osiguramo od eventualne agresije.Ponavljanje istih gresaka ( ne kupovina na vreme PVO ) skupo bi nas kostalo.Kupovina PVO treba da bude jedno od izbornih pitanja .

(utorak, 25. feb 2020, 17:12) - anonymous Ljupka s [neregistrovani]

Spasiva

Želaju vam zdorovja, ljubvi i vsegda s Nami vsjo eto!