U Srbiji samo trećina žena ima vozačku dozvolu

U Srbiji 71 odsto muškaraca ima vozačku dozvolu, dok samo 35 odsto žena ima položen vozački ispit, pokazali su rezultati studije "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji".

Vožnja automobilom čini 40 odsto svih putovanja muškaraca, a samo 16 odsto putovanja žena, nalazi su studije nedavno predstavljene na konferenciji u Beogradu.

Žene češće od muškaraca automobilom voze i druge osobe i takva putovanja čine 16 odsto svih putovanja žena, a samo šest odsto svih putovanja muškaraca.

Istraživanje, realizovano uz podršku Svetske banke za potrebe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pokazalo je da žene u Srbiji obave 23 odsto svih putovanja javnim prevozom u poređenju sa 14 odsto svih putovanja muškaraca.

Mobilnost žena u Srbiji, kako su pokazali podaci, posebno je ograničena u gradovima sa neodgovarajućom mrežom javnog prevoza, upravo zbog nedostatka alternativnih oblika prevoza.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene sklonije kombinovanju različitih prevoznih sredstava tokom jednog putovanja, kao i da muškarci voze bicikl češće od žena, tako da je osam odsto svih putovanja muškarci obave biciklom, dok to čini šest odsto žena.

Studija je pokazala da se žene mnogo sigurnije osećaju kada šetaju ili se voze u manjim prevoznim sredstvima poput automobila i minibusa, nego u javnom prevozu i vozovima, iako češće koriste javni prevoz od muškaraca.

Od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji, samo 2,3 odsto radi u sektoru transporta, žene čine 20 odsto zaposlenih u tom sektoru, a slabo su zastupljene na rukovodećim mestima.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je nedavno da je studija "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" pionirski poduhvat i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta, kao i da je Srbija prva u regionu uradila takvu studiju.

Na predstavljanju njenih ključnih nalaza, Mihajlovićeva je rekla da će rezultati studije poslužiti prilikom izrade nacionalne strategije razvoja saobraćaja u Srbiji.

Rezultati su pokazali i da domaćinstva u Srbiji izdvajaju oko 10 odsto prihoda na troškove prevoza.

U okviru projekta "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" sprovedeno je 29 intervjua sa različitim akterima na lokalnom nivou, devet intervjua sa predstavnicima prevoznika, osam fokus grupnih diskusija sa 75 učesnika koji pripadaju različitim društvenim grupama i anketno istraživanje na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 2.400 ispitanika.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

Част изузецима

Али на 100 метара распознам ауто који вози жена

(nedelja, 26. jan 2020, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

O ne!

Bitno je da neko ima slobodu da nesto radi, a ne da ga teramo da nesto radi zbog nekih procenata. Mogu li zene da polazu za auto? Mogu. Hvala na paznji dovidjenja.

(nedelja, 26. jan 2020, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Moja zena

Moja zena vozi od kad je polozila, preporucujem svima,to vam je velika prednost u periodu slava, svadbi, odlaska na more i svih ostalih dogadjaja gde se sluzi alkohol...mozda bezobrazno ali korisno :)

(nedelja, 26. jan 2020, 18:31) - Боки [neregistrovani]

И шта је решење

Не разумем, да ли их неко спречава да полажу и возе, патријахално друштво?
Моја и мајка и супруга су положиле вожњу и никада нису после возиле, зато их ја возикам и чекам где им падне на памет и још по овом "џендер центру" ја испадам привилегован због тога?

(nedelja, 26. jan 2020, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

Primitivizam!

U pogledima na žene.

(nedelja, 26. jan 2020, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Milos

Trebaju sve da imaju dozvole,ali nikada nece bolje voziti od muskaraca!
Jednostavno,nece!

(nedelja, 26. jan 2020, 17:44) - Dusan [neregistrovani]

ok

I sta sada trebaa uradimo. Dajte devojkama vozacke dozvole cim napune 18 godina,sve dok se ne izjednaci

(nedelja, 26. jan 2020, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

A moja

Moja ima dozvolu,a ne sme da vozi.

(nedelja, 26. jan 2020, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

re "Žene su bolje"...

Nije tačno!!! Individualna stvar. Moja supruga vozi agresivno i svađa se sa vozačima koji ne znaju propise. Frka mi da se vozim sa njom.

(nedelja, 26. jan 2020, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Trećina žena ima dozvolu

A dve trećine ima kola.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">