Само 2,3 одсто жена ради у сектору транспорта

Од укупног броја запослених жена у Србији само 2,3 одсто ради у сектору саобраћаја, а број њих које заузимају руководећа места занемарљиво је мали, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић на представљању резултата студије "Родна равноправност у саобраћају у Србији". Та студија, једина те врсте у овом делу Европе, урађена је у сарадњи са Светском банком.

Зорана Михајловић је истакла да је Србија прва земља у региону која је урадила студију о родној равноправности у области саобраћаја, која ће бити полазна основа и приликом израде нове стратегије саобраћаја.

Михајловићева је навела да је ова анализа показала да од укупног броја запослених жена "свега 2,3 одсто" ради у сектору саобраћаја, да жене чине 20 одсто запослених у овој привредној грани, као и да су слабо заступљене на руководећим местима.

"Не можемо да одвојимо било који сектор, па ни сектор транспорта, од родне равноправности. Транспорт нису само добри путеви, траснпорт су и корисници, а жене као корисници имају пуно проблема који даље утичу и на њихову могућност запошљавања и положај у друштву. Желимо да радимо на побољшању квалитета живота свих наших грађанки и грађана и због тога ће унапређење транспортних услуга бити једна од важних одредница нове стратегије саобраћаја", рекла је Михајловићева.

Указала је да је израда студије пионирски подухват за Србију и први важан корак у постизању веће родне равноправности у сектору транспорта, а који ће имати утицај и на друге секторе, јер стање родне равноправности у саобраћају одсликава и ширу ситуацију у друштву.

Менаџерка Светске банке за транспорт за Европу Карла Гонзалез Карвахал рекла је да је у транспортним политикама све важнија родна компонента и урбана мобилност, које мењају начин размишљања о саобраћају.

"Србија иде путем којим је кренула и Европа, да схвата да транспорт није родно неутралан и студија која је урађена је први корак у том правцу. Посебно је важно што је потпредседница Владе најавила да ће налази студије о родној равноправности у саобраћају бити уграђени и у нову транспортну стратегију", рекла је Гонзалез Карвахалова и додала да је Светска банка спремна да пружи сву подршку по овом питању.

Шефица канцеларије UN Women за Србију Милана Рикановић рекла је да се родна равноправност мора посматрати као саставна компонента у свим секторским политикама како би се обезбедила једнака могућност коришћења ресурса и услуга у друштву, као и приступ правима и тржиштима за жене и мушкарце.

број коментара 0 Пошаљи коментар