Nano maska ili vuneni šal – šta je bolja zaštita

Slučaj je hteo da ovih dana "Apoteke Beograd" rashoduju maske nabavljene u vreme ptičjeg gripa, a da naručuju nove. Stručnjaci se ne slažu. Jedni kažu – sigurna zaštita protiv aero-zagađenja je samo nano maska, dok drugi tvrde – nema bolje zaštite od vunenog šala.

U "Apotekama Beograd" kažu da je potražnja za maskama za zaštitu od zagađenja vazduha porasla od ponedeljka. Reč je o maskama od polipropilena, koje imaju filtere i pripadaju klasi P-3. Mogu se koristiti više puta.

"Ova maska ne mora da se koristi samo jednokratno, već do promene mirisa. Kada vi osetite da je miris promenjen ispod maske, to znači da su se filteri zapušili česticama koje su apsorbovane i da ju je onda više nemoguće koristiti", kaže Jasminka Bjeletić, direktorka "Apoteka Beograd". 

Maska može da filtrira vazduh oko osam sati u kontinuitetu, u zavisnosti od toga kolika je zagađenost. Ako je velika, filteri će se brže zapušiti, pa će rok trajanja maske biti kraći.

Koštaju 255 dinara. Uskoro će se pojaviti i one sa aktivnim ugljem, koje funkcionišu po istom principu, ali će biti skuplje.

Beograđani ovih dana maske kupuju i u farbarama, ali one uglavnom pripadaju klasi P-2, pa je zaštita slabija.

"Imamo profesionalne maske za izvođenje građevinskih radova koje su otporne na prašinu, to su ove bele. I ovo su profesionalne maske koje koriste farbari. Ova maska sigurno štiti, ali nije preporučljiva da se nosi u slobodnom prometu ljudi. To je više profesionalna maska koju koriste majstori pri izvođenju radova", kaže Nikola Gajić iz farbare "Pulena".

I pored svih čuda novih tehnologija, stručnjaci tvrde da je jedna od najboljih zaštita vuneni šal, koji sprečava prodiranje čestica i do 80 odsto.

Bilo kako bilo, kolika je potražnja za maskama najbolje se vidi na ulici, odnosno po tome koliko često sretnemo nekoga ko masku nosi.

Ministarstvo životne sredine najavljuje i sankcije za lokalne samouprave koje nisu postupile po Zakonu o zaštiti vazduha. Da bismo se izborili sa aero-zagađenjem, Ministarstvo predlaže devet mera.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

"Izmet "

Ne krivi sad zivotinje tj. Kucici za tvoj zagadjeni vazduh nisu nista krivi sto moraju da vrse svoju nuzdu i njihova nuzda je bioloski otpad sa cime nasa klima moze da se izbori cak je i korisno za zemlju jer u njihov izmet ima nitrat od toga se biljke nahrane . Ne bacaju za dzabe djubre po njivama koristeci to kao prirodni preparat za prehranu zemljista. To je koristna stvar i nacin prirode u odnosu na zagadjenje planeta od strane coveka!!!

(četvrtak, 16. jan 2020, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

Uplaši pa naplati.

Prvo zaplaši narod da je ove godine vazduh zagađeniji pa uvedi porez za čist vazduh.

(četvrtak, 16. jan 2020, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Ma šta radite bre!

Kad su paori palili setvene ostatke jesenas u ministarsvu na poziv tel. su mi rekli da oni deluju edukativno. Ni jednog paora nisu kaznili, a jedan od njih je i izgoreo - umro u njivi koju je drugi paor zapalio. Sada je problem jer vi u gradovima se gušite zbog onih koji se greju na ugalj i zbog smrada sa zapaljenih deponija. Pa Vinča vam gori mesecima.

(četvrtak, 16. jan 2020, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

Zatvoren prostor

Problem koji niko ne spominje je da se zagađenje sakuplja u zatvorenim prostorima i može biti veća 7 puta od spoljne. pm2.5 prolazi kroz zidove.

(četvrtak, 16. jan 2020, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

sta?!

Sta P2 P3.. maske za ovu upotrebu nose standarde N95 ili N99!!!

(četvrtak, 16. jan 2020, 20:14) - Plejade [neregistrovani]

Od ovoga ne moze gore

Pre svega kod ovakvog stepena zagadjenosti neophodne su hitne reakcije, preporuka da se ne izlazi bez maske, da se maske obezbede, da se zatvore skole i vrtici, ko god moze da radi od kuce i da se dozvoli samo javni prevoz i sl., a ne politicki govori koji vredjaju inteligenciju i odsustvo bilo kakve akcije, a steta po zdravlje svih gradjana je ozbiljna i vec ucinjena.

(četvrtak, 16. jan 2020, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

Trotoari, školska dvorišta, parkići...

Sve je urinirano i u psećem izmetu. Samo jedan pseći izmet koji odstoji 24 sata ima više bakterija nego sav zagađeni vazduh nad Beogradom.

Okrećemo glavu od glavnog problema!

(četvrtak, 16. jan 2020, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Толико о нашој свести

Да ли је народ толико несвестан да ништа сам не уме да увиди, све док му се званично не укаже? Одједном маске? Шта су дисали и радили без маски последњих 30 година? Пољско цвеће? Толико о нашој свести и просвећености. Немојмо се заносити, какви смо са ваздухом, такви смо и у свему осталом.

(četvrtak, 16. jan 2020, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Subvencije

Subvencije za kotlove na gas pristupacna cena gasa zabrana koriscenja uglja bilo kog [kazna zatvora ko koristi) subvencije za izolaciju zgrada filteri u fanrikama i ekstremno visoke plate inspekciji da se smanji korupcija visegodisnja kazna zatvora za inpektore koji se ogrese itd..

(četvrtak, 16. jan 2020, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Maska

Moda budućnosti?