Nano maska ili vuneni šal – šta je bolja zaštita

Slučaj je hteo da ovih dana "Apoteke Beograd" rashoduju maske nabavljene u vreme ptičjeg gripa, a da naručuju nove. Stručnjaci se ne slažu. Jedni kažu – sigurna zaštita protiv aero-zagađenja je samo nano maska, dok drugi tvrde – nema bolje zaštite od vunenog šala.

U "Apotekama Beograd" kažu da je potražnja za maskama za zaštitu od zagađenja vazduha porasla od ponedeljka. Reč je o maskama od polipropilena, koje imaju filtere i pripadaju klasi P-3. Mogu se koristiti više puta.

"Ova maska ne mora da se koristi samo jednokratno, već do promene mirisa. Kada vi osetite da je miris promenjen ispod maske, to znači da su se filteri zapušili česticama koje su apsorbovane i da ju je onda više nemoguće koristiti", kaže Jasminka Bjeletić, direktorka "Apoteka Beograd". 

Maska može da filtrira vazduh oko osam sati u kontinuitetu, u zavisnosti od toga kolika je zagađenost. Ako je velika, filteri će se brže zapušiti, pa će rok trajanja maske biti kraći.

Koštaju 255 dinara. Uskoro će se pojaviti i one sa aktivnim ugljem, koje funkcionišu po istom principu, ali će biti skuplje.

Beograđani ovih dana maske kupuju i u farbarama, ali one uglavnom pripadaju klasi P-2, pa je zaštita slabija.

"Imamo profesionalne maske za izvođenje građevinskih radova koje su otporne na prašinu, to su ove bele. I ovo su profesionalne maske koje koriste farbari. Ova maska sigurno štiti, ali nije preporučljiva da se nosi u slobodnom prometu ljudi. To je više profesionalna maska koju koriste majstori pri izvođenju radova", kaže Nikola Gajić iz farbare "Pulena".

I pored svih čuda novih tehnologija, stručnjaci tvrde da je jedna od najboljih zaštita vuneni šal, koji sprečava prodiranje čestica i do 80 odsto.

Bilo kako bilo, kolika je potražnja za maskama najbolje se vidi na ulici, odnosno po tome koliko često sretnemo nekoga ko masku nosi.

Ministarstvo životne sredine najavljuje i sankcije za lokalne samouprave koje nisu postupile po Zakonu o zaštiti vazduha. Da bismo se izborili sa aero-zagađenjem, Ministarstvo predlaže devet mera.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво