Trivan o zagađenosti: Uradili smo svoj posao, red na lokalne samouprave

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da su primedbe i briga ne samo zaštitnika građana Zorana Pašalića već i bilo kog drugog građanina legitimni, jer je zagađenost vazduha važno pitanje.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine uradilo je, i radi sve što je u njegovoj nadležnosti, da se reši problem zagađenosti, izjavio je Goran Trivan nakon što je zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole rada tog ministarstva, kao i postupak prema šest lokalnih samouprava.

S druge strane, dodao je, u nadležnosti je lokalnih samouprava da brinu o kvalitetu životne sredine i donose planove kvaliteta vazduha, kao i da lokalne inspekcije kontrolišu sve koji značajno utiču na kvalitet vazduha.

Prema njegovim rečima, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obišla je 2018. godine 83 objekta, podnela je jednu prekršajnu prijavu i 13 prijava za privredni prestup, dok je prošle godine, posle 94 inspekcijska nadzora podnela jednu prekršajnu prijavu i 12 prijava za privredni prestup.

"Resorno ministarstvo je i te kako obavilo svoj deo posla, i bez obzira na nedostatak nadležnosti u svemu tome, jer su one u lokalnim samoupravama, spremno je da pomaže lokalnim samoupravama kako bismo ove probleme rešili", rekao je Trivan za Tanjug.

Potvrdio je da je vazduh u Srbiji zagađen i dodao da Srbija po tome nije izuzetak u regionu.

"Podaci sa stranih sajtova nisu uvek u potpunosti tačni"

Trivan je rekao i da podaci o zagađenosti gradova, regiona ili zemalja sa stranih sajtova nisu uvek u potpunosti tačni, te tvrdi da najtačnije informacije o tome daje Republička agencija za životnu sredinu.

Navodi i da taj problem nije od juče već da traje duže od deset godina i da su podaci iz tog perioda gotovo identični sa podacima sa kojima se sada raspolaže.

"To znači da se dugo borimo s problemima zagađenja koja nam dolaze pre svega iz termoenergetskih kapaciteta, iz kapaciteta za grejanje gradova i saobraćaja koji se poslednjih godina povećava", naveo je Trivan.

Ministarstvo "nije sedelo skrštenih ruku"

Kaže da se u gradovima, naročito u Beogradu, svake godine gasi određeni broj kotlarnica, te se na taj način smanjuje broj tih zagađivača, uz napomenu da se, na drugoj strani, zbog reindustralizacije i povećanja broja motornih vozila, opet izjednačava ta količina zagađenja.

"Dakle, vazduh nam s vremena na vreme jeste veoma zagađen i dužni smo da se bavimo time, ali imamo svest o tome da to nije od juče i da ambijent u kome živimo jeste takav i da smo i mi sami, pre svega, zagađivači naše životne sredine i vazduha", rekao je Trivan.

Ponovio je da Ministarstvo "nije sedelo skrštenih ruku" i da "apsolutno radi svoj posao", dodajući da je krajem prošle godine poslalo pismo lokalnim samoupravama da ih obaveste o tome šta su preduzeli kada je u pitanju zagađivanje vazduha.

"Bilo je potrebno da nas obaveste da li su u skladu sa zakonom izradile planove kvaliteta vazduha koji zapravo predstavljaju mere koje svaka opština mora da preduzme u situacijama kada postoji opasnost od zagađenja vazduha ili kada je vazduh zagađen", objasnio je Trivan.

"Svest o značaju životne sredine porasla"

Kaže da je od 145 kontaktiranih lokalnih samouprava, 66 odgovorilo, a od tog broja samo 29 je reklo da poseduje planove kvaliteta vazduha, 21 je rekla da nema nameru da takve planove izrađuje, a 16 da je u fazi izrade ili da će izvršiti merenja koja su neophodna da bi se ti planovi dogodili.

"Tim odzivom govorimo koliko zapravo ljudi još ne shvataju koliko je važno pitanje vazduha o kome već govorimo. Međutim, može se postaviti i pitanje: 'Ako je svih godina bilo ovako, zašto se sada odjednom tolika važnost pridata vazduhu?' Pridata je zato što je u našem društvu svest o značaju životne sredine porasla", primetio je Trivan.

Osim toga, dodao je, i predstavnici ministarstava sastajali su se s predstavnicima opština koje su označene kao najzagađenije kako bi pokušali da im pomognu u sprovođenju mera za bolji kvalitet vazduha.

Najavio je i da će Ministarstvo ove godine pomoći Užicu da ugasi jednu od svojih većih kotlarnica, a da su u toku razgovori i s predstavnicima opština Vladimirci i Kosjerić o mogućoj pomoći, dok je Kraljevu, Kragujevacu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Nišu i Kosjeriću skrenuta pažnja da moraju da izrade planove.

"Srbija nema dovoljno razuđenu mrežu mernih stanica"

Trivan navodi i da Srbija nema dovoljno razuđenu mrežu mernih stanica i najavio da će Ministarstvo pomoći Agenciji za životnu sredinu da poveća broj tih stanica.

"Sve naše merne stanice manje-više su postavljene na takozvane crne tačke i kada dobijemo rezultate merenja kvaliteta vazduha, imajte u vidu da je reč o kvalitetu vazduha u našim najgorim tačkama", ukazao je Trivan.

Rešenja u smanjenju zagađenosti vazduha jesu, navodi, pošumljavanje, zatvaranje kotlarnica, prelaženje gradskih toplana na goriva koja su manje štetna, postavljanje filtera za vazduh na termoelektranama i manji broj automobila sa "evro 3" motorima na ulicama.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 14:52) - 000 [neregistrovani]

000

Zasto je potrebno uopste da se automobili voze na dizel? Zasto se kroz 10godina ne zabrani voznja automobila na dizel? ....Donese se uredba da se od 1. januara naredne godine ne mogu kupovati automobili sa pogonom na dizel gorivo, ma koliko oni bili Euro7-8-9 ili ko zna koji broj kad ce taj isti auto koroz 10godina kod nas postati euro-0. Dakle, zabrani se kupovina novih dizel auta, a od 1. januara 2030. godine zabrani se upotreba dizel vozila. Sa uredbom da mogu da registruju dizel vozilo samo oni koji su u svom vlasnistvu imali to isto vozilo pre donosenja ove uredbe.
Sve se moze kad se hoce, ako mali covek iznad svoje licne koristi stavi zdravlje na prvo mesto.

(sreda, 15. jan 2020, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Zagađenje je izmišljeno

To zagađenje ne postoji i sve izmišljaju.
Malo magle nikome ne škodi. Mi smo sve uradili što je po zakonu i eto, zagađenja nema.
Saberi se čoveče.

(utorak, 14. jan 2020, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

Zagadjenje

Kakvo je zagadjenje bili za vreme Tita i da li je bilo zagadjenja ili je to neka nametnuta tema danas. Da li se to meri nasim ili evropskim instrumentima?