Загађеност ваздуха све већа, а Завод у Београду каже да је квалитет "прихватљив"

Тешко се дише широм Србије. Ваздух је "јако загађен" у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Нишу, Бору – показују подаци Агенције за заштиту животне средине. На Новом Београду врло висока концентрација опасних ПМ-2,5 честица. Градски завод за јавно здравље Београд наводи, међутим, да је ваздух у категорији "прихватљив".

Београд и многи градови Србије данима имају неке од највиших индекса загађености ваздуха. Због неповољних временских услова, магле и одсуства ветра штетне честице се све више скупљају, не одлазе високо у атмосферу већ се задржавају близу тла.  

Према последњим мерењима портала Ер вижуал, ваздух у Београду је "нездрав". Индекс загађености је 167, што значи да се грађанима препоручује ношење заштитних маски.

Највећу концентрацију штетних честица показују мерне станице у Старом граду и на Новом Београду.

Према мерењима овог портала, нездрав је ваздух и у Ваљеву, Косјерћу, Крагујевцу и Нишу.

Да ваздух у Београду и широм Србије није квалитетан, показују и подаци респектабилног портала waqi.com који мери загађеност ваздуха на глобалном нивоу.

Ваздух се оцењује као "нездрав" на мерним станицама Стари град, Нови Београд, Ваљево, Беочин, Смедерево, Ниш.

Данас послеподне је Нови Београд ушао у љубичасту зону – био је у категорији "веома нездрав", а концентрација штетних ПМ-2,5 честица била је рекордна 202 нанограма по кубном метру.

Иначе, портал waqi.com генерише и показује податке које прикупља српска Државна мрежа за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха, у оквиру Агенције за заштиту животне средине.

И Агенција квалификује као "јако загађен" ваздух у Београду, мерна станица Стари град, Панчеву, Ваљеву, Косјерићу, Бору, Нишу.

Када је ваздух у категорији "јако загађен", његов лош квалитет утиче на цело становништво. Не препоручује се проветравање, треба избегавати физичку активност напољу и треба носити маске. 

Највећу штету наносе ПМ-10 и ПМ-2,5 честице, које улазе и кроз најмање дисајне путеве, стижу до најудаљенијих делова плућа и отежавају нормалну размену гасова.

Насупрот подацима Агенције за заштитне средине, Градски завод за јавно здравље Београд  да квалитет ваздуха у граду оцењује као "прихватљив".

То значи да се не очекују негативни ефекти по здравље здравих особе већ само код осетљивих група – деце, старих, особа са обољењима срца и плућа.

Према најавама метеоролога, лакше ћемо дисати када дуне ветар и ваздух мало проциркулише. Побошљање се, међутим, очекује тек после 20. јануара. До тада, пратите препоруке и савете лекара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво