Pametne pumpe programirane da povećaju energetsku efikasnost

Energetska efikasnost, zgrade nula energije, korišćenje obnovljivih energetskih izvora i zamena rashladnih tečnosti koje štete čovekovoj okolini, osnovne su teme jubilarnog pedesetog Kongresa klimatizacije, hlađenja i grejanja u Centru "Sava". Pored stručnih predavanja, organizovan je i izložbeni deo, gde je 170 domaćih i stranih firmi predstavilo nove aparate, uređaje i delove za klimatizaciju.

Prema planu EU, energetska efikasnost mora da se podigne na 32,5 odsto do 2030. godine. Jedan od najboljih načina za to je korišćenje toplotnih pumpi.

Prva pametna vodena pumpa može se povezati na blutut i vajfaj vezu.

Programirana je da čuva bek-ap svih termičkih parametara, a slične mogućnosti imaju i modularni sistemi kontrolera za regulisanje klimatizacije u velikim javnim objektima i industrijskim postrojenjima.

"Možete da instalirate na ajfon ili android telefone, i da ih povezujete i daljinski i na licu mesta. Svi parametri koji se nalaze u samoj pumpi nalaze se i na vašem uređaju", objašnjava Milan Čobanov iz kompanije "Vilo".

Aleksandar Aničić, tehnički direktor "Sipatek bildinga", ističe da je pomoću veb-servera, odnosno daljinskih pristupa raznim komunikacijama, moguće ceo sistem voditi sa nekog udaljenog komandnog mesta.

U tri kongresna dana, posebna pažnja posvećena je budućim mladim stručnjacima.

Predsednik društva KGH Slobodan Pejaković kaže da okupljaju studente svake godine i pokušavaju da iniciraju da oni još u toku studija uđu u problematiku grejanja, hlađenja i klimatizacije, i da svojim radom doprinesu održavanju skupa.

Propisi EU nalažu i da Srbija u narednoj deceniji mora da poveća proizvodnju iz obnovljivih izvora energije na 32 odsto, kao i da smanji ispuštanje gasova za 40 procenata, poruka je 50. Kongresa klimatizacije hlađenja i grejanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 06. dec 2019, 10:51) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

А други.

Ми ћемо то урадити, да би Енглези могли да буду на 22%, а онолика Америка на 14%.