Od danas obavezne zimske gume, koliko košta zamena

Na svim vozilima od danas su obavezne zimske gume. Međutim, zbog povoljnih vremenskih prilika mnogi su odustali od zamene guma. Kod vulkanizera nema gužvi i ima dovoljno guma svih vrsta.

Mnogi voze do prvog snega, a onda kalkulišu da li da stave zimske gume. Vulkanizeri kažu da su ovi topli dani odložili gužve u servisima, ali da, i pored nedostaka radne snage, usluga nije poskupela.

"Usluge nisu menjane, tu sam već šest godina, nismo menjali cene usluga, do 16 coli 600 dinara preko 16-17 je 800 dinara i 19-20 coli do 950 dinara", kaže Milan Đurić, poslovođa jedne auto-kuće.

Večita dilema je da li kupiti polovne ili nove zimske gume. Stručnjaci kažu da na kvalitet polovnih guma utiče pre svega njihova starost, a ne dubina šare. One s vremenom gube svojstva i pri kočenju ne daju željene rezultate.

"Za univerzalne i za zimske i za letnje zavisi od želje klijenta, a polovne ne preporučujemo i ne prodajemo", dodaje Đurić.

Guma na lageru ima dovoljno i cene su sve povoljnije i kreću se od 4.000 do 30.000 dinara, u zavisnosti od dimenzije.

Dileme nema: ukoliko su na putu led i sneg, a na automobilu imate letnje gume, a još pritom izazovete saobraćajni udes, postajete automatski krivi jer vaše vozilo nije imalo odgovarajuću zakonski propisanu opremu. Tretira se kao tehnički nesipravno vozilo. 

Može se slobodno reći da su domaće gume kvalitetom dostigle strane jer se mnoge od njih proizvode po licenci poznatih svetskih brendova koji su kupili srpske fabrike, tako da domaće gume zadovoljavaju sve evropske standrade.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 01. nov 2019, 13:23) - kosta [neregistrovani]

RE: dragec 57

Taj zakon je donesen a da zakonodavac nije ni pomislilo na srpsku sirotinju i one koji krpe mesec sa kraja na kraj. Naravno ovi koji imaju vile i po desetak stanova imaju i za par kompleta tockova sa letnjim gumama i par kompleta tockova sa zimskim gumama za svoje lepotane. Oni ce na kraju ostati i sami na putevima Srbije a ti sirotinjo mozes i peske. U Srbiji vlada neo-kapitalizam Dragec, osvesti se...

(petak, 01. nov 2019, 12:22) - dragec 57 [neregistrovani]

Mislim da nam nedostaje

Jedna otvorena emisija na TV gde bi gradjani mogli da dolaze i zale se ili kritikuju postojece zakone.....Mislim da bi to bila najgledanija emisija u Srbiji ali i sire u regionu.....Ovako donose se zakoni koji nemaju veze sa logikom. Zimske gume od 1.novembra, cemu i zasto ako nema snega ni leda??? Znaci li to ako me danas zaustavi policija a nemam zimske gume, moze da me kazni zbog neispravnog vozila? A napolju toplo i sunce i mnogi jos idu sa majicama kratkih rukava. Gde je tu fleksibilnost donesenog zakona?

(petak, 01. nov 2019, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

A mi Srbi

Najbolje bez guma...najjeftinije.....Sa ljetnim gumama na Fiat puntu sam se okrenuo na semforu pri brzini 10km/h(snijeg)...a pokrenuti se sa parkinga...teza stvar.....sa zimskim gumama sve OK...I kao da nitko nije procitao u tekstu ono crvenim slovima????Cudan smo mi narod....sto jes jes

(petak, 01. nov 2019, 12:18) - Стари возач [neregistrovani]

Зими и лети

ЈА сам убеђен да свако ко вози једну зимску сезону и једну летњу може рећи да нешто зна да вози. Највећи је проблем што имамо из дана у дан све више недисциплинованих возача који проузрокују несреће. То се може спречити само оштрим казнама и одузимањем дозвола на дужи период. Другог спаса нема.

(petak, 01. nov 2019, 11:52) - goran [neregistrovani]

Maa, dajte molim Vas

Ima vozaca koji bolje voze sa letnjim gumama zimi nego neko sa zimskim gumama. Puno tu odlucuje i savest vozaca i kako se ponasa u zimskim uslovima. Posto vozim preko 40 godina i imam to iskustvo preporucio bih vozacima koji imaju zadnju vucu na vozilu obavezno zimske gume a drugima neka sami odluce. Oprezni vozaci i oni koji ne voze obavezno po snegu i ledu mogu i sa letnjim gumama. Sve ostalo je uterivanje para vulkanizerima u kasu i cudan zakon da je neko automatski kriv ako nema zimske gume?

(petak, 01. nov 2019, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

Statistika

Voleo bih da vidim statistiku saobraćajnih nesreća koje su posledica neodgovarajućih pneumatika u uslovima poledice i naročito leda. Bojim se da su se svi u odgovarajućim institucijama (policija, agencija) i medijima pretvorili u lobiste auto guma.

(petak, 01. nov 2019, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

pljacka

Vozio sam vise od 30 godina zimi iskljucivo sa letnjim gumama. Naravno, u gradskim uslovima, a po snegu i ledu ili sam izbegavao da vozim ili sam stavljao lance. I to je funkcionisalo. Nikada zbog toga nisam imao ni najmanji saobracajni problem ili udes. Sada, iako auto zimi gotovo da i ne vozim, malo po Beogradu kad je lepo vreme, moram da zamenim sve cetiri gume. Dve zamene godisnje kostaju kao jedna nova guma. Jos jedna sistemska pljacka naroda. Ni ovima sa dzipovima nije svejedno, a i jeftin auto ovde u Srbiji odavno nije stvar za sirotinju.

(petak, 01. nov 2019, 09:37) - anonymous [neregistrovani]

Zamena

Zamena košta malo u odnosu šta su posledice vožnje letnjim gumama u zimskim uslovima.

(petak, 01. nov 2019, 08:47) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje za D.Okanovica

Da li su obavezni i pneumatici ili samo gume?