Zagađenje i dalje visoko, u nekim krajevima se lakše diše

Situacija u Srbiji znatno je povoljnija nego prethodnih dana. Međutim, vazduh je i dalje veoma zagađen u beogradskim opštinama Novi Beograd i Stari grad, kao i u Kosjeriću i Starčevu kod Pančeva, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta agencija.

Milenko Jovanović, načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha iz Agencije za zaštitu životne sredine, kaže za RTS da je trenutno stanje sa kvalitetom vazduha u Beogradu izuzetno povoljno – osim Starog grada i Novog Beograda, za razliku od prethodnih dana kada su koncentracije suspendovanih čestica PM-10 i PM-2,5 mikrona bile enormno visoke.

Ukazuje da je zbog promenjene meteorološke situacije smanjena količina suspendovanih čestica.

Umesto preko 100 i 150 mikrograma, na stanici na "Mostaru" u centru Beograda, koncentracija je ispod 30 mikrograma, naveo je Jovanović gostujući u Jutarnjem programu.

Prema njegovim rečima, u čitavoj severnoj Srbiji je tokom noći došlo do smanjenja suspendovanih čestica.

U Rumenačkoj ulici u Novom Sadu, gde je prošle noći bilo iznad 400 mikrograma, jutros je ispod 30. Uveren je da je ova, kako kaže, epizoda završena i da se ulazi u period kvalitetnijeg vazduha.

Međutim, u drugim delovima Srbije nema promene, a zagađenje se i dalje beleži u Nišu, Boru, Valjevu i Kosjeriću, naveo je Jovanović.

Situacija u Valjevu je bolja nego juče, ali je koncentracija čestica PM-10 i dalje visoka.

Problem zagađenja vazduha u Srbiji nije novina i reč je o kumulativnom problemu, ocenio je pulmolog Branislav Nestorović koji, ipak, smatra da je na nivou lokalnih samouprava trebalo da se reaguje.

"Ne znam zašto na nivou grada nešto nije preduzeto, na primer ograničen saobraćaj automobilima. Zašto svi voze? Može da se organizuje, gradski prevoz da se pojača. Mi svi pričamo o zagađenju, a onda svi sednu u kola i dođu u centar grada. To je uvek ista priča, ljudi nemaju svest da nešto sami učine", rekao je Nestorović.

Preporuke za građane

Kada je vazduh "jako zagađen", zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima na otvorenom.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih pteva, ali PM-10 čestice prodiru i kroz njih.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 23. nov 2019, 11:33) - Dara [neregistrovani]

Vazduh

Kako je krenulo još malo neću moći izaći napolje, koliko nam je zagađena vazduh, još pogotovo sad kad je krenula grejna sezona u toku. Što mnogo utiče na zagađenje vazduha, ali opet sa druge strane da nam nije toplana ni domovi nam ne bi bili topli. Uticaj na zagađena vazduh takođe ima i saobraćaj... Ja u svom domu imam svež planinski vazduh. Imam ruski prečiščivač vazduha pro100..

(utorak, 29. okt 2019, 13:56) - Zoran [neregistrovani]

Sremska Mitrovica - ekološka katastrofa

U Sremskoj Mitrovici se svakodnevno, više godina unazad pale automobilske gume i sl. otpad bez ikakvih filtera i sl. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">