Ако хоћемо чистији ваздух, сви морамо да се мењамо

У појединим градовима у Србији ваздух је данима "јако загађен". Надлежни наводе да су томе допринели метеоролошки услови нетипични за октобар. Да би нам ваздух био чистији, сви треба да дамо допринос, сагласни су пулмолог проф. др Бранимир Несторовић и директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.

Пулмолог проф. др Бранимир Несторовић истиче да проблем загађења ваздуха није новина и да је у питању кумулативни проблем. Ипак, сматра да је на нивоу локалних самоуправа требало да се реагује.

"Не знам зашто на нивоу града нешто није предузето, на пример ограничен саобраћај ауомобилима. Зашто сви возе? Може да се организује, градски превоз да се појача. Ми сви причамо о загађењу, а онда сви седну у кола и дођу у центар града. То је увек иста прича, људи немају свест да нешто сами учине", рекао је проф. др Несторовић.

Потребно је, каже, делати систематски, донети прописе и обезбедити њихови спровођење. Др Несторовић истиче да су у почетку потребне казне.

"Прво кажњавате прву генерацију. Знамо да не треба да палимо стрњику, сви знају да дизел- мотори не треба да иду у центар. Немате метрополу у коју може са дизел-моторима да се уђе у центар града. Ми сви знамо како треба, али онда кажемо да журимо и да нема везе", рекао је проф. др Несторовић.

Поручује да морамо да научимо нека правила понашања. "Наши радници се у иностранству еколошки понашају, али када дођу у Србију, пролазе, на пример, кроз црвено што тамо не раде", навео је проф. др Несторовић.

И директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић каже да треба да се ради на томе да се подигне свест и да сви дамо свој допринос. И локалне самоуправе треба да се укључе са својим локалним плановима који би предвидели активности којима би се загађеност смањила, сматра Радовић.

Додаје да се, међутим, ради на томе и наводи пример депонија. Проблем је, ипак, вишедеценијски.

"Државе западне Европе нису имале турбулентан период иза себе као ми, стратешки су улагали и размишљали о енергетској ефикасности, модернизацији постројења, преласку са угља на друга горива", рекао је Радовић.

Наводи и да загађеност ваздуха није новина, али да сада имамо мониторинг којим можемо да утрдимо концентрације штетних честица.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво