Visoka zagađenost u Beogradu, Novom Sadu, Užicu – pratite ove savete

I danas će se teško disati u Srbiji. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je jutro bio "jako zagađen" u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta Agencija.

Kada podaci pokazuju da je vazduh zagađen ili jako zagađen, kao u mnogim gradovima u Srbiji ovog jutra, treba pratiti savete stručnjaka.

Zdravstvene tegobe se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Dr Snežana Rsovac pedijatar pulmolog u Tiršovoj navodi da poslednjih desetak dana imaju veći broj prijema pacijenata sa respiratornim infekcijama. To, kaže, nije samo sezonski već je i posledica aerozagađenja.

Najveći problem predstavljaju PM-10 partikule koje su sastavljene od smoga, čađi i teških metala. Upravo te čestice utiču na razvoj pluća kod dece, koja se razvijaju do njihove sedme godine.

"Deca onda imaju sklonosti ka bolestima, od iritacije nosa, sluzokože, gornjih disajnih puteva do donjih disajnih puteva. Ne samo da stradaju pluća i vazdušni putevi, već trpi i kardio-vaskularni sistem. To utiče čak i na reproduktivno zdravlje i smanjenu sposobnost spermatozoida da se kreću", objašnjava dr Rsovac.

Vozačima je preporučila da "više koriste noge" – to je dobro ne samo za kvalitet vazduha, već i za kardiovaskularni sistem.

Na pitanje mogu li maske da pomognu, dr Rsovac kaže da PM-10 prodire i kroz masku, ali da može malo da se smanji iritacija disajnih puteva.

Više razloga za jako zagađen vazduh

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona.

Njihova koncentracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, "smederevaca" koji Evropi ne bi mogli "ni da primirišu", rekao je Jovanović.

I meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena. Vetar bi trebalo da nam pročisti vazduh.

broj komentara 22 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2019, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

struja

Metro? Pa to ide na struju a odakle struja druze, sve je to isto, samo magnetno polje ili nuklearne elektrane kao najcistiji izvor energije i ne budite glupi.

(nedelja, 27. okt 2019, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Industrijalizacija,vozila i cvrsta goriva...

Znamo sta zagadjuje nas vazduh i zato treba raditi na saniranju postojeceg stanja tako sto ce se u Beogradu napraviti metro da narod maje vozi automobile,da se po stanovima i ustanovama razvede gas za grijanje jer on sagorjeva sa 95 % i ne zagadjuje okolinu i treca stvar,iz Beograda se mora izmjestiti sva industrija koja zagadjuje vazduh.
Zagadjnje vazduha nije problem samo Begrada nego svih velikih gradova svijeta.A,ljudi upravo bjeze od cistog vazduha i bistre vode na selu i idu u gradove jer su tamo pare.I rijetko ko se vraca na selo,na cisti vazduh i bistru vodu.

(nedelja, 27. okt 2019, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

Sume

Posekli ste sve sume po nacionalnim parkovima.
U Kladovu na potezu Petrovo selo ,Crnogorci koji tamo zive tamane sume nemilosrdno i prodaju preprodavcima koji nose ista u vojvodini.
Burzuazija koja ima velike kuce a dva clana nek im se oprezuju stambeni prostor ,greju cele kuce a ne borave u istim.
To je najveci problem a ne auta .
Zidate male hidro centrale i unistavete sav zivi svet u planinama koje zivot znaci.
Zakon nek se uvede u vezi seca suma ,poseces jednoduzan si da zasadis pet.i to da sumar proveri .
A drzava nek posumnjava goleti ,neka zatvorenici rade to i onako primaju novac mesecno i jedu djabe a zla koja su napravili ispada da ni ne isplacuju kaznu...
Ma ima toga jos nego trebalo bi mesec dana da nabrajam
Pozzz

(nedelja, 27. okt 2019, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Bus

Počnite prvo od sebe. Zamenite ove autobuse koje je još Tito kupio. Jedan autobus čadi više nego savremena fabrika. Moja 1999. CORSA ima izduvne gasove kao nov auto. Vaš autobus čadi više od fabrike.

(nedelja, 27. okt 2019, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Ovo mi dođje kao licemerna poruka...

Cele godine, pusaci slobodno truju i sebe i druge po Srbiji, Beogradu...
I niko ne izdaje upozorenje o tome.

(nedelja, 27. okt 2019, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Ljudi,

Nazad u selo. Cist vazduh, nema buke I stresa, delis zivot sa domacim zivotinjama jedes zdravu hranu za male pare.
A bogati neka zive u gradu I uzivaju na asfaltu.

(nedelja, 27. okt 2019, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

tada!!!

Pa tada je bilo manje auta, na 3 porodice 1 auto. Danas svaka porodica ima bar jedan. A bilo je i duplo manje stanovnika. Ukinuti dizel po gradovima, euro 5 standard, napraviti 2-3 nuklearke i eto nam cistiji vazduh.

(nedelja, 27. okt 2019, 13:49) - anonymous [neregistrovani]

@Eh ko vas ne zna

Naravno da treba kontrolisati izduvne gasove kod automobila, jer oni najvise zagadjuju vazduh. Zabraniti dizelase, a bezinci svake godine na emission (emišen) test. U Srbiji se u proseku voze najlosiji automobili u Evropi. Nemojte stalno da kukate kako nemate para za novo, moze i staro da se vozi ali ispravno. Poradite malo na sebi, zbog vas i zbog nase dece.

(nedelja, 27. okt 2019, 13:43) - Milos [neregistrovani]

Smederevac

Baš su Smederevci krivi. Nego da vi ugradite filtere na TE Nikola Tesla i zabranite uvoz dizelaša od pre 100god. pa da može da se diše.

(nedelja, 27. okt 2019, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

raketne peći

Stimulišite narod da koriste tzv raketne peći umesto smederevaca. Dajte subvencije za razvoj i ugradnju raketnih peći koje troše barem upola manje goriva, imaju barem isto toliko manje pepela, a dima uglavnom nema. Znači, ne dime uopšte!

Naravno, treba zabraniti i termoelektrane, al pošto smo svi svesni da će to ići malo teže, onda poraditi na poboljšanju njihovih filtera. Takođe, dajte pare domaćoj pameti koja se bavi razvojom alternativnih izvora energije - što svakako isključuje MHE! - stimulišite upotrebu solarne energije i razbijajte EPS-ov monopol na proizvodnju električne energije. Umesto zastarelog tipa monolitnog energetskog sistema, treba razvijati tzv. pametnu mrežu gde su individualni potrošači ujedno i proizvođači (tako što višak neutrošene energije proizvedene, na primer, pomoću solarnih panela - vraćaju u mrežu i za to budu finansijski obeštećeni!), i da što je moguće više tešku zameni laka industrija.