Да ли је у Београду најзагађенији ваздух на свету

Према подацима са једног страног сајта, Београд је јуче био најзагађенији град на планети, док мерни апарати наше Агенције показују сасвим другачије вредности. Према речима домаћих стручњака, квалитет ваздуха у српској престоници је варирао током дана од прихватљивог до јако загађеног.

Током дана готово да није било дела Београда за који се могло рећи да је квалитет ваздуха добар. На старом граду квалитет ваздуха је варирао из сата у сат. У једном тренутку је био загађен, али само након два сата био је јако загађен.

Стручњаци наводе да је један од разлога јаког загађења ваздуха интезитет саобраћаја у граду, али и метеоролошке прилике – хладне ноћи и топли дани, али и то да су власници појединих објеката почели да греју своје куће.

Андреј Шоштарић из Завода за јавно здравље наводи да не постоји јасна методологија за рангирање градова по квалитету ваздуха у реалном времену. 

"То би се можда могло урадити на годишњем нивоу. Са друге стране није позната ни методологија по којој они то раде, начин на који обрађују податке, категорије којима се користе како би оценили квалитет ваздуха, као ни сам извор података", додаје Шоштарић.

Директор агенције за заштиту животне средине Филип Радовић навео је за РТС да је упознат са подацима који је објавио страни сајт, али да грађани не треба да верује тим подацима, јер се они, како каже, разликују и од података које објављује Европска комисија за мерење квалитета ваздуха.

Препорука је да грађани слушају упозорења и препоруке званичних државних установа.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво